WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrouwelijke Componisten
Horstermeer, di 2 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het JagthuisFestival is dit jaar georganiseerd rond vrouwelijke componisten. In de 19e en begin 20e eeuw was een vrouw die componeerde een redelijke uitzondering.

persbericht

JagthuisFestival: Vrouwelijke componisten
15-17 mei 2015

Het hele JagthuisFestival is dit jaar georganiseerd rond vrouwelijke componisten. Nu niet meer, maar in de 19e en begin 20e eeuw was een vrouw die componeerde een redelijke uitzondering.

En wat die vrouwen schreven is absoluut de moeite van het spelen en beluisteren waard. Op zondag 17 mei laten sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Reinild Mees u dat horen. Bijvoorbeeld het trio van de Nederlandse Rosy Wertheim, of prachtige liederen van de Franse Lili Boulanger en Pauline Viardot. En wat te denken van het Concertino voor fluit en piano van Cécile Chaminade? Ook op deze dag in het festival hebben we een première. Van Geraldine Mucha, Schots van geboorte en getrouwd met een Tsjech, wordt een stuk voor fluit en piano gespeeld. Voor het eerst in Nederland.

Op deze festivaldag kunt u een kijkje nemen in de keuken van een componiste. Hoe komt een compositie tot stand? Zit ze achter de piano, loopt ze door de tuin, werkt ze met een computer, waar komt de inspiratie vandaan en hoe komt de muziek op papier? Componiste Sylvia Maessen vertelt het allemaal. Ter illustratie zal Irene Maessen het prachtige Rubaiyat zingen en spelen, een werk voor zangstem en gestemde wijnglazen, gecomponeerd door Sylvia. Na afloop van dit concert is er gelegenheid met de musici in discussie te gaan want aanleiding om over de verschillende componistes en hun muziek te praten geven de musici wel: Is er verschil in het werk van mannelijke en vrouwelijke componisten? Bestaat er überhaupt zo iets als een vrouwelijke compositie?

Gedurende het gehele festival is er een tentoonstelling van schilderijen en tekeningen die geïnspireerd zijn op de tango – het thema van de eerste festivaldag. En er is een ruilbeurs: lekker snuffelen bij cd’s, boeken en bladmuziek. Het festival wordt afgesloten met het traditionele voorjaarsbuffet.
Irene Maessen, Eleonore Pameijer en Reinild Mees hebben een enorme ervaring in het repertoire van de vrouwelijke componisten en zullen tussendoor smakelijke anekdotes over hen vertellen!

U kunt nu kaarten reserveren voor alle concerten van het festival: vrijdag 15 mei – Tango (met workshop), zaterdag 16 mei – Scottish flavour, zondag 17 mei – Inspiratie. Er is keuze uit een passepartout voor het hele festival, dagkaarten, of kaarten voor losse concerten.

Voor meer informatie over het hele festival en reserveren: www.jagthuis.nl of 0294-252609. De locatie van het JagthuisFestival is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer). Van vrijdag 15 mei tot en met zondag 17 mei 2015.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbercht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief