WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bevrijdingstentoonstelling
Ankeveen, za 2 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Historische Kringen van 's-Graveland en Loosdrecht stelden een prachtige tentoonstelling samen over de oorlog, die vanmorgen geopend werd door Jeanine Hennis en Martijn Smit.

Update 2-5-2015, 19.16: Foto's toegevoegd.
Update 4-5-2015, 10.36: Op de website van de Historische Kring 's-Graveland/Kortenhoef is een fotoalbum met foto's van Douwe van Essen geplaatst.


Frans van Giessen

Jaap Wertheim

Martijn Smit

Tegen tien uur was het razend druk in De Drie Dorpen in Ankeveen. Veel mensen waren gekomen om de opening van de tentoonstelling, ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding, bij te wonen. Tot ieders grote verrassing was Minister van Defensie, Jeanine Hennis, ook gekomen om acte de préséance te geven bij deze feestelijke gelegenheid.


Burgemeester Martijn Smit en Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Een half jaar voorbereiding

Frans van Giessen, de voorzitter van de Historische Kring ’s-Graveland-Kortenhoef-Ankeveen, gaf de aftrap om tien uur. Hij heette de minister, de burgemeester, de wethouders, de raadsleden en de aanwezige veteranen van harte welkom. Hij bedankte Bruin Wallenburg, die zijn enorme verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog ter beschikking stelde. Een verzameling die aangevuld werd met de verzamelingen van Raviv van Rensen (†) en Jan Haverkamp (†). Met name DB-raadslid Ria Hennis en wethouder Sandra van Rijkom werden ook door hem bedankt voor hun betrokkenheid bij de totstandkoming van de tentoonstelling. En last but not least werd Angela van ter Meij van de Drie Dorpen in het zonnetje gezet, omdat zij onder de kostprijs zeer welwillend mee hielp met ruimte voor de tentoonstelling. Aan de tentoonstelling is een half jaar gewerkt door de Historische Kringen.
In zijn speech wees Van Giessen erop dat vrijheid, zoals we die in Nederland kennen, een kostbaar goed is dat in veel landen van de wereld niet bestaat. Nadat hij gemeld had dat het de verjaardag van Ria Hennis en Martijn Smit was, barstte de zaal spontaan uit in een “Lang zullen ze leven”. Bruin Wallenburg haalde herinneringen op aan eerdere tentoonstellingen samen met Raviv van Rensen en Jan Haverkamp.

Jodenvervolging

Jaap Wertheim uit Kortenhoef hield aansluitend een toespraak waarin hij zijn eigen joodse geschiedenis belichtte, zoals hij dat ook doet voor schoolklassen in Kamp Westerbork. Hij werd geboren in 1939 als jongetje in Eindhoven. Uit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, waar joden voor transport verzameld werden,  werd hij door een verzetsstrijdster achterop de fiets gered. Daarna leidde hij een betrekkelijk zorgeloos bestaan, ondergedoken in een grote villa in het Gooi. Pas na  de oorlog ontdekte hij dat zijn vader met één van de laatste transporten uit Westerbork was afgevoerd en vermoord in Auschwitz. (Het laatste transport vond plaats in september 1944.) Zijn vader, Herman Werthiem, wierp een handgeschreven kaart uit de trein die hem in augustus 1944 uit Nederland voerde, waarop hij nog welgemoed verslag deed van de reis. Een kopie van die kaart overhandigde Jaap Wertheim na zijn toespraak aan Bruin Wallenburg.

Veel belangstelling

Burgemeester Martijn Smit was onder de indruk van het aantal mensen dat was op komen dagen op deze vroege zaterdagmorgen. Zoveel mensen met belangstelling voor het verleden, maar met het oog op het heden en de toekomst. Ook hij heette de veteranen, niet alleen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit latere conflicten en missies van harte welkom. “In alle Wijdemeerse dorpen is veel aandacht voor de bevrijding. In alle kernen vieren we vijf mei.” Na zijn toespraak werd de openingsdaad, het optrekken van een parachute, door hem, samen met Minister Jeanine Hennis verricht.

Prachtige tentoonstelling

De tentoonstelling is met zeer veel zorg samengesteld. Een overweldigende hoeveelheid oude kranten, documenten, Duitse aankondigingen en bevelen, foto’s, etc. is er te bewonderen, naast voorwerpen, uniformen en wapens. Aan de tentoonstelling is duidelijk te zien dat er zeer veel aandacht is besteed aan de samenstelling, maar ook aan de opstelling in de ruimte van De Drie Dorpen. Het is een aanrader om deze tentoonstelling te bezoeken, die tot en met dinsdag vijf mei met gratis toegang in De Drie Dorpen aan de Cannenburgerweg 51 in Ankeveen geopend is. De Historische Kringen zorgen er voor dat ook in 's-Graveland op vijf mei iets te zien is van de viering van 70 jaar Bevrijding.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief