WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Putter: is DLP een Blijvertje?
Wijdemeren, vr 1 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Putter ziet met lede ogen aan hoe DorpsBelangen in een jaar tijd van een partij met veel macht en invloed verpulverde tot twee lokale fracties die geen potten kunnen breken.

Putter

Een Putter met serieuze ondertoon

Voor wie de zelfstandige lokale politiek een warm hart toedraagt kwam de oprichting van “De Lokale Partij” als een onaangename verrassing. Daar stonden ze dan, twee Dorpsbelangen dissidenten met een lullig bordje, een beetje treurig lachend, met als volgelingen een paar gelukszoekers, reizend van partij naar partij, die ook al eens in de Dorpsbelangen gelederen werden gesignaleerd. De splitsing is voltooid.

Er lag geen politiek meningsverschil aan ten grondslag. Verschil van inzicht over de bestuurskwaliteit  van Dorpsbelangen, dat was alles. Gert Zagt kreeg zijn zin niet, stapte uit de fractie, nam zijn zetel mee, en Allette Zandbergen eveneens, inclusief zetel, volgde hem.

Een onbezonnen daad. Stom ook, want zijn clubje – mark my words – zal kansloos in de nevelen van de tijd verdwijnen. Daarmee gaat een talentvol raadslid verloren, die kan bogen op een succesvol wethouderschap, maar nu, met de verstarde lach van een ernstig aan kiespijn lijdende boer, zijn eigen glazen ingooit. Van zijn dekselse Alette heeft hij weinig te verwachten, haar optreden in de gemeenteraad verwekt slechts droefenis en kromme tenen. En de rest heeft meer het imago van toevallige voorbijgangers.

Met de Dorpsbelangen aanhang, die hem vier jaar lang zonder voorbehoud steunde, zou Gert Zagt bij de eerstvolgende verkiezingen een mooie kans hebben gemaakt om weer wethouder te worden. Dorpsbelangen zou zich dan  hersteld hebben van de zelf veroorzaakte dreunen. Als trekker van de strijd tegen de Hilversumse fusie, ligt een gunstige verkiezingsuitslag in 2018 redelijk voor de hand.

Zo zal het niet gaan. Verdeeldheid maakt krachteloos. De zelfstandige lokale politiek is door het onbesuisde, onbegrijpelijke optreden van Gert Zagt verworden tot een stroming met een minimale invloed.

Dorpsbelangen, meer dan dertig jaar oud, beleefde nimmer zo’n crisis. De redding is niet in zicht. Hoop doet leven, want je weet het nooit zeker.

Maar dat is dan ook alles

Putter

Naschrift WWK:

De huidige situatie doet denken aan de afsplitsing van het Loosdrechtse smaldeel van DB op 21 augustus 2003. Ook toen scheurde de vijfkoppige fractie in de driekoppige DBL en een tweekoppige DBW (alles behalve Loosdrecht) fractie.

De tekst van het persbericht uit 2003, geschreven door toenmalig DBL-fractievoorzitter Gert Zagt, luidde:

"De in 2001 via Dorpsbelangen Loosdrecht gekozen raadsleden, t.w. Gert Zagt, Miep van Hattem-Allon en André Spils hebben besloten om met onmiddellijke ingang de samenwerking in de fractie van Dorpsbelangen te beëindigen. De genoemde fractieleden zullen onder de naam “Dorpsbelangen Loosdrecht” hun werkzaamheden in de raad van de gemeente Wijdemeren als vanouds voortzetten. De reden voor deze ingrijpende beslissing is dat zij onvoldoende basis voor verdere samenwerking aanwezig achten. Zij streven een duidelijk andere stijl van politiek na. Overigens blijven zij onverkort en zonder enig voorbehoud het huidige collegeprogramma ondersteunen."

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Putter
foto
---
auteur
Putter
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief