WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zondag: Barok langs de Vecht
Nieuw Loosdrecht, di 30 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Kasteel Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht organiseert op 5 juli weer een 'Barok langs de Vecht' concert, dat gegeven wordt door het vijfkoppige ensemble Barok.

persbericht

Zondag 5 juli 2015: Barok langs de Vecht

Kasteel Sypesteyn organiseert op 5 juli weer een 'Barok langs de Vecht' concert, dat gegeven wordt door het vijfkoppige ensemble Barok met Vera Heins op viool, Eva Elgeti hobo/oboe d'amore, Ietsje Bontekoe hoorn, Wanda Koopmans fagot en Willem Poot op klavecimbel.

De baroktijd was een periode waarin tal van muzikale ontwikkelingen plaatsvonden die vandaag nog steeds gangbaar zijn! Veel tegenwoordig in gebruik zijnde instrumenten zijn zelfs in die periode ontstaan of naar de huidige vorm ontwikkeld vanuit voorlopers ervan. Zo ontstond in die tijd de hobo als een soort geciviliseerde schalmei. De fagot was een doorontwikkeling van de dulciaan. De hoorn was voorheen 'slechts' een signaalinstrument voor tijdens jachtpartijen. De viool kwam op zijn beurt voort vanuit een neef van de familie van de gamba's. Toetsinstrumenten zoals klavecimbel en orgel bestonden al, maar de basis voor de huidige vorm werd in de baroktijd gelegd.

Hoofdrol voor blazers

Barok langs de Vecht speelt op 5 juli een programma waarin een hoofdrol lijkt te zijn weggelegd voor blaasinstrumenten. Natuurlijk is er ook een toetsinstrument aanwezig, want barokmuziek kan niet zonder akkoordinstrument voor de invulling van de basso continuo-partij - voor dit concert is dat een klavecimbel. Als buitenbeentje werkt er één strijkinstrument mee: een viool. Omdat deze viool het moet opnemen tegen drie blaasinstrumenten lijkt de vraag "wat moet die viool daar?" alleszins gerechtvaardigd. Immers, qua volume legt een viool het af tegen de meeste blaasinstrumenten. Al helemaal lijkt die vraag gerechtvaardigd in muziekstukken die geschreven zijn voor de combinatie van hobo, hoorn, fagot, viool en basso continuo. Dat gaat toch nooit lukken?

De viool moet zich zien te handhaven in combinatie met elk van de aanwezige blaasinstrumenten en vervolgens zelfs in stukken waarin alle drie blaasinstrumenten tegelijk spelen. Tijdens dit concert zal blijken dat het wel degelijk lukt! Onderzoek in bibliotheekarchieven leverde, zoals gebruikelijk bij Barok langs de Vecht, weer een aantal stukken op die eeuwenlang niet meer zijn gespeeld. Ten onrechte, zo zal blijken. Tijdens dit concert klinken dan ook weer enkele 'premières'. De stukken van Stölzel, Pezold en Fasch zijn opnieuw in partituur gebracht vanuit 18e eeuwse, handgeschreven partijen. Na zo'n drie eeuwen gaan deze noten tijdens dit concert voor het eerst weer tot klinken komen! En wat die viool 'daar moet', zal daarbij dan ook meteen duidelijk worden.

Programma:

G.H. Stölzel (1690-1749)
Sonata VI voor viool, hobo, hoorn en b.c. in F
Allegro - Adagio - Allegro

J.H. Schmelzer (1623-1680)
Sonate voor viool, fagot en b.c. in G
Allegro - Adagio - Allegro - Adagio -
Allegro - Adagio - Allegro

G.Ph. Telemann (1681-1767)
Sonate voor hobo, viool en b.c. in F, TWV 42:F13
Affettuoso - Allegro - Affettuoso - Presto

C. Pezold (1677-1733)
Sonate voor viool, hoorn en b.c. in F
Allegro - Adagio - Allegro

C.H. Graun (1703-1759)
Sonata voor oboe d'amore, hoorn en b.c. in D
Largo - Allegro - Arioso - Gigue

J.B. Kehl (1725-1778)
Sonate viool en klavecimbel in F
Allegro - Poco Andante - Allegro

J.F. Fasch (1688-1758)
Sonata a Quadro (viool, hobo, hoorn en b.c.) in F
Andante - Allegro - Andante - Allegro

Ensemble Barok

Ze waren al twee keer eerder bij ons en dat werd enthousiast ontvangen. Het is een bijzonder concert, ook al, omdat de musici muziekstukken ten gehore brengen die nooit gespeeld worden! Aardig is ook dat er enige uitleg wordt gegeven over de achtergrond van de muziek en de inhoud van het stuk. Natuurlijk kunnen bezoekers ook onze prachtige collectie in het museum bekijken, is het nu in deze tijd verrukkelijk wandelen door onze tuin en kan er buiten op terras wat gegeten en gedronken worden onder het genot van mooie muziek. Wat wil een mens nog meer?

Informatie

  • Locatie: Lage Zaal Kasteel-Museum Sypesteyn
  • Aanvangstijd: 16.00 uur
  • Prijs:€ 17,50 per persoon
  • Duur: ca. 1uur 30 minuten, pauze niet inbegrepen
  • Kaarten kunnen telefonisch worden besteld 035-5823208 of per email info@sypesteyn.nl of door te klikken op ‘reserveren’ op de website ( rubriek agenda en evenementen) www.sypesteyn.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief