WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Uit de Commissie B en M
Wijdemeren, vr 19 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond werd de commissie Bestuur en Middelen gehouden. Hij begon om 20.00 uur en was om 23.00 afgelopen. Wij visten er wat wetenswaardigheden voor u op.

Update 20-6-2015, 16.33. Enkele updates:

  • Er zijn foto's van Douwe van Essen bijgevoegd.
  • In de alinea "Werkgroep Werkwijze" stond dat D66 voorman Joost Boermans de werkgroep voor zit. Dat blijkt al enige tijd niet meer het geval te zijn. Ook hij verliet de werkgroep net als Alette Zandbergen nu. Het voorzitterschap is nu belegd bij raadsgriffier Ina Schutte.
  • Debby de Heus schreef: "Ik heb me in tijden niet zo jarig gevoeld als donderdag. De zang kon inderdaad beter, maar het had ook wel iets aandoenlijks. Een kleine correctie: het waren geen roze taartjes maar petit fours in 5 kleuren."

Commissiegriffier jarig


Debby de Heus neemt een feestboeket in ontvangst
uit handen van commissievoorzitter Herman Veldhuisen.

Debby de Heus, die sinds enige tijd de griffie vertegenwoordigt bij commissievergaderingen, verjaarde gisteren. Bij iedere plek van een raadslid lag een roze taartje. Commissievoorzitter Herman Veldhuisen gaf haar een fraaie ruiker en een zoen op iedere wang, waarna een ietwat aarzelend "lang zal ze leven" door de raadszaal klonk. De commissievoorzitter moet maar binnenkort eens een koordirigent inhuren voor een uurtje les, want dat kan beslist beter.

Burgemeester Martijn Smit wordt herbenoemd


Herbenoemd! Alle reden voor een big smile!

Omdat het belangrijkste agendapunt altijd het laatste schijnt te zijn, beginnen we daar maar mee. Volgend jaar maart loopt de ambtstermijn van burgemeester Martijn Smit na zes jaar af. Toch altijd een spannend moment. Wil de burgemeester wel door met Wijdemeren? Wil Wijdemeren wel door met de burgemeester? En wat vindt de Koning daar van in de persoon van Commissaris der Koning Johan Remkes? De fractievoorzitters dronken enkele dagen geleden een kopje thee in Haarlem om daarover te praten. Maar..., hun lippen zijn verzegeld, want zij hebben zwijgplicht.

Desalniettemin kon gisteren het verlossende woord geconcludeerd worden. Het raadsvoorstel in de raad van a.s. donderdag, om Martijn Smit weer voor zes jaar te benoemen, werd bestempeld als hamerstuk. Dat kan niet anders betekenen dan dat Martijn Smit met de Wijdemeerders verder wil en dat de raad van Wijdemeren verder wil met Martijn Smit. Een felicitatie aan beide partijen waard!

Werkgroep Werkwijze

Onder leiding van raadsgriffier Ina Schutte is een werkgroep bezig om de werkwijze van de raad tegen het licht te houden.Tijdens de mededelingen liet burgemeester Martijn Smit al wat mogelijke aanpassingen doorschemeren. Zo zouden alle partijen zitting krijgen in het presidium, gaat de raad ook af en toe op locatie in de kernen vergaderen en wordt er gekeken of er een app gemaakt kan worden die (vergelijkbaar met de WWK-dossiers) met één druk op de knop alle relevante informatie over een onderwerp bij elkaar toont. In verband met drukke werkzaamheden heeft Alette Zandbergen (DLP) zich terug getrokken uit de werkgroep.


Oud wethouder Gert Zagt (DLP) gaf goed weerwoord in het debat over de voorjaarsrapportage.
Hij werd daarin echter enigszins gehinderd, bleek later, omdat hij de meicirculaire nog niet geopend had.

Brief Hilversum

René Voigt (DB) verbaasde zich over de zinsnede in de brief aan GS waarin staat dat er een plezierige en intensieve samenwerking met Wijdemeren is. Hij wilde graag weten waaruit die intensieve samenwerking betsaat. Burgemeester Smit moest hier even heel goed over nadenken, maar stelde vast dat de samenwerking met Hilversum aanzienlijk beter loopt dan enkele jaren geleden en dat er veel meer samengewerkt wordt.


René Voigt (DB)
Intensieve samenwerking met Hilversum?

Robby Israel (VVD)
Zonder accountantsverklaring geen reactie!

Hondenbelasting


Burgemeester Martijn Smit luistert gespannen toe
om te horen of de hond van wethouder Joep Frijdal legaal is.
Dat blijkt gelukkig maar net goed te zijn gegaan...

Wethouder Joep Frijdal kon ons allen verblijden met onverwachte inkomsten uit de hondenbelasting. Onderzocht was hoeveel honden er in Nederland per gezin zijn en hoeveel dat er volgens de Wijdemeerse cijfers zijn. Daar zat een flink gat tussen. Dus werd een bureau op pad gestuurd om die statistisch onbelaste illegale viervoeters op te sporen, te beboeten en te belasten. Dat leverde 426 (of eigenlijk 426,4 (een chihuahua?)) nieuwe honden op, goed voor 17.000 euro meer dan de reeds geschatte 15.000 euro. De wethouder zelf zwijnde, want hij had net één dag een nieuwe hond, toen er aangebeld werd voor controle. Had hij zijn hond net op tijd aangegeven. Pffff.

Plumego bleek een raadsel

Ruim twee jaar geleden besloot de raad het geld dat het rijk jaarlijks geeft voor een lokale omroep (ca. 14.000 euro) door te sluizen naar Plumego, een lokale Wijdemeerse omroep in oprichting. Nu heeft Plumego in die jaren geen spatje geluid of beeld uitgezonden, dus vroegen diverse raadsleden wat er gebeurd is met dat geld. Lezers van de WWK kunnen dat weten, want wij berichtten daar in december al over, maar op de Rading 1 bleek er maar één persoon te zijn die het raadsel kon oplossen. Plumego is gefuseerd met GooiTV. Het geld gaat nog naar Plumego, maar wordt gebruikt door GooiTV, die daarmee inmiddels al aardig wat uitzendingen in en over Wijdemeren maakte. Aanleiding voor burgemeester Smit om daar nog eens opheldering over te vragen.

Jaarcijfers Plassenschap

Er deed zich een komisch incidentje voor bij de behandeling van de, veel te laat, ingeleverde jaarcijfers 2014 van het Plassenschap. Robby Israel (VVD) constateerde dat er geen accountantsverklaring meegeleverd was. Hij weigerde daarom een oordeel over de jaarcijfers te geven. Wethouder Joep Frijdal bezwoer hem dat de accountantsverklaring binnen enkele dagen binnen zou zijn en dat Robby Israel rustig kon oordelen over de cijfers. Gert Zagt (DLP) mengde zich ook in de discussie. Om kort te gaan er werd tien minuten gepingpongd over de ontbrekende accountantsverklaring. Op zeker moment ging de wethouder driftig scrollen op zijn iPad. "Eh, eh, ik zie net dat ik hier de accountantsverklaring vanmiddag per email heb ontvangen."
Gortdroog stelde Robby Israel vast dat er tien minuten heen waren gegaan, omdat de wethouder niet naar zijn mail had gekeken.


De ambtelijke staf zat de hele avond op het vinkentouw om waar nodig
de helpende hand te bieden als de politiek het even niet wist.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief