WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tussenrapport Revindicatie
Wijdemeren, wo 3 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wethouder Joep Frijdal schreef een zonnige brief naar de raad over de voortgang van het revindicatieproject (Landje Pik) dat nu Snippergroen heet.

Met de komst van het nieuwe college en een nieuwe verantwoordelijke wethouder kreeg het beruchte revindicatieproject een nieuwe naam, die klinkt als muziek in de oren. Het project heet nu Snippergroen. De lucht van bedorven vis heeft plaatsgemaakt voor de wilde frisheid van limoenen, al gaat het nog steeds over revindicatie, maar nu uitgevoerd door de vriendelijke medewerksters van het ingehuurde Bureau Eiffel. Onder het motto "Eiffel komt bij u thuis" leggen zij huisbezoeken af om de situatie ter plekke in ogenschouw te nemen en de gemeente te adviseren over een te nemen besluit.


Wethouder Joep Frijdal (VVD).

Dat besluit wordt nog steeds door de gemeente genomen, zoals de gemeente ook nog steeds zelf gerechtelijke procedures voert tegen inwoners. De voortgang van die rechtszaken wordt niet in onderstaande wethoudersbrief genoemd, evenmin als rechterlijke uitspraken of door Wijdemeren inmiddels ingestelde hoger beroepen.

Wethouder Joep Frijdal (VVD) schreef onderstaande wethoudersbrief over het project Snippergroen die op woensdagavond 17 juni in de commissie Ruimte en Economie als allerlaatste agendapunt op de agenda staat. Het was de fractie van de VVD die de brief wilde bespreken en niet als hamerstuk laten passeren. Het was ook de fractie van de VVD, onder leiding van toenmalig fractievoorzitter Joep Frijdal die tijdens de allerlaatste raadsvergadering van de oude raad een motie van wantrouwen indiende tegen wethouder Jaap van Waveren (DB) over dit zelfde onderwerp.

Uw ervaringen

Als u ervaringen heeft met het project Snippergroen, positief of negatief, dan nodigen wij u van harte uit om ons dat te laten weten. Verloopt het gladjes en zonnig, of bent u tegen dingen aangelopen die u verbazen of irriteren? U kunt ons deelgenoot maken met een email naar webkrant@wijdemeren.com, of u kunt de reactieknop gebruiken.
(Als u anoniem wilt reageren, dan kan dat ook. Vermeld dat dan in uw email, of zet bij een reactie d.m.v. de knop het vinkje "publiceren" uit.)

Dossier Revindicatie

Wethoudersbrief Wijdemeren

Snippergroen

Brief gemeente Wijdemeren

Onderwerp : 1e evaluatie project Snippergroen
Datum : 1 mei 2015

Na mijn korte introductie nam de onafhankelijke communicatiespecialist het stokje over. Zij heeft na de presentatie van Eiffel de discussie in goede banen geleid. Er zijn veel vragen gesteld, de toon was kritisch en de aanwezigen waren gericht op een oplossing. Veel vragen gingen over de wijze van vaststelling van verjaring. Ook de rol van Eiffel is uitgebreid besproken. Ter informatie treft u bijgaand de presentatie aan.

Bewonersbezoeken

Na de bewonersavond hebben de betrokken inwoners van Kortenhoef en 's Graveland een brief ontvangen met het verzoek contact op te nemen voor het maken van een afspraak. Tijdens deze bezoeken ter plaatse geven de projectmedewerkers uitleg over het project en bespreken zij de mogelijkheden met de bewoner. Er wordt gelijk in de tuin gekeken hoe de situatie precies is.

Op dit moment zijn er al circa veertig bewonersbezoeken afgelegd. De reacties van de bewoners zijn erg positief. Door het persoonlijke contact kunnen veel vragen direct beantwoord worden en eventueel ontstane onduidelijkheden uit het verleden worden weggenomen. De bewoners krijgen weer vertrouwen en de behandeling van de dossiers verloopt daardoor soepeler.

Lopende dossiers

In Kortenhoef en 's Graveland zijn 60 dossiers opgepakt. Hiervan zijn 6 dossiers al afgehandeld. Dit heeft te maken met het feit dat ter plaatse is geconstateerd dat geen gemeentegrond in gebruik is genomen, dat een afspraak over het gebruik van de grond is gemaakt of dat de grond ontruimd is.

Van de overgebleven 54 opgestarte dossiers hebben 10 bewoners aangegeven over te willen gaan tot aankoop van de grond en hebben 34 bewoners een beroep op verjaring gedaan. In de overige 10 dossiers is nog geen standpunt ingenomen door de bewoner.

Verder hebben 10 bewoners de gemeente verzocht om grond te mogen kopen. Dit betreft adressen die niet zijn aangeschreven over onrechtmatig gebruik van gemeentegrond, dus grond die nog niet in gebruik is.

Op dit moment zijn dus in totaal 64 dossiers in behandeling:

De koopverzoeken worden getoetst waarna besluitvorming plaatsvindt. Als koop mogelijk blijkt wordt een koopovereenkomst opgesteld en wordt de afhandeling in gang gezet. Als koop niet mogelijk blijkt wordt gekeken of huur mogelijk is. De huurverzoeken worden getoetst waarna besluitvorming plaatsvindt. Als huur mogelijk blijkt wordt een huurovereenkomst opgesteld en wordt deze geregistreerd en
gefactureerd. Als huur (ook niet) mogelijk blijkt moet de grond ontruimd worden.

Als inwoners een beroep doen op verjaring moeten zij dit aantonen met bewijs. De stukken worden beoordeeld op basis van de wet en de huidige stand van de rechtspraak (jurisprudentie). Als het beroep op verjaring terecht blijkt werkt de gemeente mee aan de registratie van de verjaring via de notaris bij het Kadaster. Als het beroep op verjaring onterecht blijkt moet de gemeentelijke grond gekocht, gehuurd of ontruimd worden.

Planning

De planning van de werkzaamheden is naar aanleiding van de eerste ervaringen bijgesteld en is nu als volgt:

Kern Start
Kortenhoef en 's Graveland 1e kwartaal 2015
Nederhorst den Berg en Ankeveen 2e helft 2015
Loosdrecht 1e helft 2016

In totaal maken circa 475 dossiers deel uit van het project, naast de nieuw te ontvangen
koopverzoeken die ook door het projectteam worden behandeld. Naar verwachting wordt het
project vóór 1 januari 2017 afgerond.

Ik ga ervan uit dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd over de voortgang in het eerste halfjaar van het project.

Met vriendelijke groet,

de heer J.H. Frijdal, wethouder

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Wdm
foto
Douwe van Essen
auteur
RJ/Wdm
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief