WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eeuwige Roem Speurneuzen
Wijdemeren, za 11 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 2 juli kreeg de lokale pers lof toegezwaaid door burgemeester Martijn Smit. Dat deed hij aan het eind van de vergadering. Hoe je kon zien dat de foto aan het begin was genomen?

Eeuwige Roem

Voor het goede antwoord loofden wij in het onderschrift bij de foto eeuwige roem uit. In de tekst van het bericht over de electriciteitsstoring schreven wij dat de burgemeester vergeten was zijn ambtsketen om te doen. In het bericht over de lof voor de pers ontbrak deze sleutel tot het antwoord. Het antwoord dat wij bedoelden was dus: "Burgemeester Smit heeft geen ambtsketen om." Alleen iemand die beide artikelen las en de verbinding maakte kon dat antwoord geven.

Dat antwoord kwam direct van Saskia Luijer. Eeuwige roem dus. Ook Douwe van Essen, de maker van de foto, gaf het juiste antwoord. Omdat hij de foto maakte is zijn roem echter beperkt tot honderd jaar.

Sherlocks Koster en Brande

Tot onze verrassing kwamen er ook andere goede oplossingen, die echter meer moeite kostten. Cor Koster maakte er een soort detectiveverhaal van: "Simpel: de waterkaraf is nog vol, de koffiekopjes staan nog omgekeerd, en er ligt nog maar één papierstapel bij de griffier. Bovendien heb ik software waarmee ik kan inzoomen op het horloge van Ina Schutte."

Nou ja, simpel...? Veel indirect bewijs zoals de omgekeerde kopjes en kleine stapeltjes papier, met als klap op de vuurpijl sporenonderzoek met speciale software om klok te kunnen kijken op een heel klein fotootje van een horloge. Maar de eeuwige roem is dubbel en dwars verdiend voor deze Sherlock Holmes waardige manier van het vinden van de oplossing.

Arie Brande uit Vreeland (Ja, ja, de WWK wordt ook bij de buren gelezen!) haalt het tijdstip ook van het horloge van Griffier Ina Schutte. Hij schrijft: "De pers is in het zonnetje gezet om 20.10 uur te zien aan het horloge van Ina Schutte de griffier." Eeuwige roem is ook zijn deel.

Vergroten

De foto's in de WWK zijn doorgaans niet al te groot om de hoeveelheid internetverkeer een beetje in de hand te houden. Dat betekent dat ze flink verkleind zijn ten opzichte van de 5 Megapixel die tegenwoordig uit een simpel kiekjesdoosje komt. Dus staat er nog maar heel weinig detail op.

Om te testen namen wij de foto uit de WWK en bliezen het stukje met het horloge van Ina ca. 1000% op.

Dan krijg je dit:


De foto flink opgeblazen.
Heel vaag zijn de wijzers te zien.

Teken daar de wijzers en een verdeling op en ja hoor, 10 minuten over acht.
bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief