WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vanaf Heden: PMD inzameling
Wijdemeren, wo 1 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vandaag start de GAD met de gecombineerde inzameling van plastic, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons (het zogeheten PMD-afval).

Naast de grijs-, groen- en papierbak krijgt u vanaf vandaag een afvalzak erbij waarin u plastic, metaal en drankenkartons moet gaan verzamelen. Flinke kans dat de grijsbak een stuk leger wordt. De nieuwe afvalzak vervangt de Plastic Heroes zak.

persbericht

PMD (Plastic, Metalen verpakkingen en Drankenkartons)

Op 1 juli 2015 start de GAD met de gecombineerde inzameling van plastic, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons (het zogeheten PMD-afval). Dit PMD-afval wordt dan gezamenlijk in een daarvoor bestemde zak aan huis opgehaald.

Wat is PMD?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Een groot deel van ons afval bestaat uit deze drie afvalsoorten. Zie ook de lijst met wat er wel en niet bij het PMD-afval mag.

Nieuwe manier van scheiden

PMD-afval kan gezamenlijk worden aangeboden doordat de installatie waar ons plastic naartoe gaat sinds 2015 geschikt is om deze drie de stromen te scheiden, zodat het voor hergebruik geschikt is. Van drinkpakken wordt het aluminium of plastic laagje afgehaald. Het karton wordt gerecycled, evenals het aluminium. Van plastic wordt onder meer fleecekleding en vloerbedekking gemaakt. Metaal wordt uiteraard ook geheel gerecycled: oud blik wordt nieuw blik. Deze nieuwe manier van PMD inzamelen is efficiënt, goed voor het milieu en zo houden we nóg minder restafval over.

Wanneer wordt het opgehaald?

De PMD-zakken worden vanaf 1 juli 2015 één keer per twee weken aan huis ingezameld. Dit is vaker dan bij het huidige plastic afval, dit wordt momenteel 1 keer per 4 weken ingezameld. Hiermee komt de GAD tegemoet aan de vraag die we regelmatig krijgen om het plastic afval vaker op te halen. De nieuwe inzamelkalender wordt eind juni bij alle inwoners thuis bezorgd. Hierop kunt u zien wanneer het PMD-afval bij u in de straat wordt ingezameld. De nieuwe inzamelkalender is online in te zien op onze website, zie hiervoor de inzamelkalender.

PMD wegbrengen

U kunt het PMD-afval ook brengen naar de verzamelcontainers voor PMD (de voormalige containers voor plastic) en de scheidingsstations. Voor de locaties klikt u hier.

Zakken voor PMD-afval

Vanaf eind juni 2015 zijn er speciale zakken voor PMD-afval te verkrijgen bij de GAD, de scheidingsstations en meewerkende supermarkten. (voor een lijst van deelnemende supermarkten klikt u hier) De zakken zijn ook te bestellen via zakkenbestellen.nl.

PMD afval mag ook aangeboden worden in de Plastic Heroeszakken die u voorheen gebruikte voor de plastic inzameling. Mocht u deze nog hebben liggen dan kunt u deze dus gerust opmaken.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
GAD
foto
---
auteur
GAD
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief