WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vuyk over Referendum
Horstermeer, zo 18 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Martin Vuyk (VVD) las het commentaar van Cor Koster op 'het nieuwe vergaderen' en zag plotseling glashelder waarom een referendum ongeschikt is voor herindelingen en fusies.

ingezonden brief

Cor Koster illustreert met zijn commentaar op de terugkoppeling van “Het nieuwe vergaderen” onbedoeld exact waar bij mij de schoen wringt bij de invoering van het referendum.

Het agendapunt “Het nieuwe vergaderen” was een éérste verslag van een groepje raadsleden dat daarmee een aanzet doet tot een meer effectieve en efficiënte manier van vergaderen. De raad, als opdrachtgever, had om deze eerste terugkoppeling gevraagd. Terecht, je wilt als raad in een vroeg stadium stip en stap (eindpunt en eerste concrete actie) begrijpen en accorderen. Je wilt als raad niet (nooit) voor een fait accompli staan met een volledig uitgewerkt plan.

Dus Cor, natuurlijk is het een aanzet tot, een eerste uiting van de ideeën. Natuurlijk is het onvoldragen, er is nog een hoop aan te schaven en uit te werken. Maar nu heeft de raad de mogelijkheid (en de plicht) om dat ook te doen. Kader stellend, heet dat. Het schaven en de praktische invulling, gebaseerd op commentaar uit de raad, volgt daarna. Net zolang tot de raad zegt: “Hier hebben we vertrouwen in, hier kunnen we mee aan de slag.” Dan gaan we voorzichtig kijken of het ons oplevert wat we er van verwachten, een meer effectieve en efficiënte vergaderstructuur, waarin de burger een meer prominente rol kan innemen.

Dat wist jij niet Cor en dat hoéf je ook niet te weten. Tenzij je er commentaar op levert; dan verwacht ik dat je je er eerst wat meer in verdiept alvorens je je commentaar wereldkundig maakt.
En dat is waar ik bij een referendum nu ook zo bang voor ben… ingewikkelde kwesties worden plompverloren voorgelegd aan de bevolking;  waar de voorgeschiedenis en de details ontbreken, waar vaak (politieke) emotie de leidraad wordt en waar de gevolgen van zo’n beslissing moeilijk te overzien zijn zonder je er flink in te hebben verdiept.

Juist daar hebben we een raad voor, democratisch gekozen, volksvertegenwoordigend en volledig op de hoogte van oorzaak en gevolg, van alle ins en outs. Daarvan mogen de inwoners van deze gemeente verwachten dat er een weloverwogen besluit wordt genomen.

Saillant detail:  Juist het nieuwe vergaderen betrekt de inwoners vaker en meer aan de voorkant van zaken waardoor hun betrokkenheid en invloed groter wordt.

En ja Cor, het nieuwe vergaderen wordt pas ingevoerd wanneer we er met z’n allen vertrouwen in hebben, geen minuut eerder. Maar dat wist je wél, toch?

Martin Vuyk,
raadslid VVD en lid van de werkgroep “Het nieuwe vergaderen”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief