WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Mirovia Kwartet in het Jagthuis
Horstermeer, vr 9 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het Mirovia Kwartet speelt op zondag 25 januari Debussy en Ravel in het Jagthuis aan de Midddenweg in de Horstermeer.

persbericht

Splinternieuw talentvol Mirovia Kwartet in het Jagthuis
Zondag 25 januari

Het zijn vier jonge vrouwen die samen het Mirovia kwartet vormen: Maria Milstein en Merel Vercammen, altvioliste Dana Zemtsov en celliste Ketevan Roinishvili. En alle vier hebben ze op hun terrein internationale prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

Maar kwartet spelen is iets wat ze misschien wel het liefste doen. Voor in het Jagthuis hebben ze een Frans programma samengesteld: u hoort de kwartetten van Claude Debussy (uit 1893) en Maurice Ravel (uit 1903). Beide componisten schreven één strijkkwartet. Debussy zag zijn strijkkwartet als een afsluiting van zijn vroege periode. Destijds speelde het Ysaÿe-quartet de première en collega Paul Dukas zag in Debussy’s werk direct een meesterstuk. Inderdaad staat dit kwartet tegenwoordig op het repertoire van vele grote kwartetensembles. Als voorbeeld voor het strijkkwartet van Ravel diende... juist, het strijkkwartet van Debussy.

Ook Ravel zag zijn kwartet als afsluiting van zijn studietijd. Hij droeg het op aan zijn leermeester Gabriël Fauré. Die had bij de première nog wel wat opmerkingen, maar Debussy was direct enthousiast. Het Mirovia Kwartet schuift met dit repertoire aan bij de gevestigde strijkkwartetten. Tussen beide kwartetten door spelen twee van de vier musici twee delen uit de Sonate voor viool en cello van Ravel. Het splinternieuwe Mirovia kwartet is een ensemble waarin jeugd, talent, artistieke visie en een bijzonder internationaal karakter (vier musici, vier geboortelanden) in een uniek en uiterst muzikaal geheel samensmelten. Maria, Merel, Dana en Ketevan hebben elkaar gevonden in de ambitie om het prachtige repertoire voor strijkkwartet voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hun liefde voor deze muziek uit zich in gepassioneerd spel, gestoeld op een grotendeels Russische opleiding. Dit concert mag u eigenlijk niet missen!

Mirovia Kwartet: zondag 25 januari 2015, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Mirovia Kwartet
Het Jagthuis, zondag 25 januari, 15.30 uur

Claude Debussy – Strijkkwartet in g, opus 10 (1893)
Animé et très decide
Assez vif et bien rythmé
Andantino, doucement expressif
Très modéré – très mouvementé et avec passion

Maurice Ravel - uit Duo voor viool en cello (1922)
Allegro
Très vif

Maurice Ravel – Strijkkwartet (1903)
Allegro moderato – très doux
Assez vif - très rythmé
Très lent
Vif et agité

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief