WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Regio over Zorginstellingen
Regio, wo 18 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de Gooi en Vechtstreek vinden er geen wantoestanden plaats in de zorginstellingen, zo laten de centrale clientenraden van Vivium en Amaris weten aan de wethouders.

persbericht

Cliëntenraden: ‘geen wantoestanden in zorginstellingen’

Er vinden in de zorginstellingen in de regio Gooi en Vechtstreek geen wantoestanden plaats. Dat kregen de wethouders sociaal domein van de regiogemeenten te horen van de centrale cliëntenraden van Vivium en Amaris, twee grote zorginstellingen in de regio. De centrale cliëntenraden waren uitgenodigd om de wethouders bij te praten tijdens het regionale portefeuillehoudersoverleg sociaal domein.

Hoewel er geen sprake is van wantoestanden, werd wel duidelijk dat het aantal personeelsleden in de instellingen een minimum heeft bereikt. ‘Er wordt meer gebruik gemaakt van vrijwilligers, terwijl er  behoefte is aan gekwalificeerd personeel’, is de boodschap van beide cliëntenraden. ‘Doordat alleen nog cliënten met een zwaardere indicatie worden opgenomen zijn ook hoger opgeleide medewerkers nodig.’

Meer aandacht voor kwaliteit van het leven

De cliëntenraden vinden de boodschap van staatsecretaris Van Rijn aan de professionals, om veel meer uit te gaan van de mens, in plaats van het systeem, positief. Nu is de focus te eenzijdig gericht op het verlenen van zorg, en te weinig op de kwaliteit van het leven van de bewoner. ‘Maar dan is het wel noodzakelijk dat medewerkers de gelegenheid (tijd) krijgen om zich te verdiepen in die bewoner. Gemeenten kunnen ondertussen hun best doen om vrijwilligers te stimuleren en te motiveren.’

Ongerust door negatieve berichtgeving

De cliëntenraden gaven verder aan zich te ergeren aan de manier waarop enkele media omgaan met de veranderingen in de zorg. ‘Onze bewoners zijn over het algemeen tevreden. De negatieve berichtgeving maakt mensen echter ongerust’.

Het zijn wel onze inwoners

De wethouders sociaal domein besloten eind vorig jaar om de situatie in de zorginstellingen in de regio in het oog te houden. Dit, naar aanleiding van de commotie rond de verzorging van de moeder van staatssecretaris Van Rijn. ‘De manier waarop zorginstellingen met hun bewoners omgaan is weliswaar geen verantwoordelijkheid van de gemeenten, het gaat wel om onze inwoners’, aldus de wethouders. Eerdere gesprekken van bestuurders met lokale cliëntenraden gaven geen aanleiding voor zorg. Om structureel de vinger aan de pols te kunnen blijven houden, is nu afgesproken dat  bestuurders die gesprekken blijven voeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief