WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sterrenhopen bij Sterrenwacht
's-Graveland, do 31 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdag 7 januari geeft Tjibaria Pijloo MSc. een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over haar promotieonderzoek naar sterrenhopen.

persbericht

Lezing over Sterrenhopen

Op donderdagavond 7 januari geeft Tjibaria Pijloo MSc., werkzaam voor de Radboud Universiteit Nijmegen, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over haar promotieonderzoek naar sterrenhopen.


Foto: De bolvormige sterrenhoop Messier 15
Credit: Hubble Space Telescope/NASA/ESA

Sterrenhopen vormen belangrijke onderdelen van melkwegstelsels. De meest bekende soorten sterrenhopen zijn de bolvormige sterrenhopen (Globular Clusters) en open sterrenhopen (Open Clusters). Bolvormige sterrenhopen bestaan vandaag de dag uit tienduizenden tot miljoenen sterren en zijn zeer sterk gebonden, terwijl open sterrenhopen doorgaans maximaal een aantal duizenden sterren bevatten en een veel minder sterk gebonden systeem vormen. Maar hoe zagen die sterrenhopen er nu in het begin uit, direct na hun vorming?

Op donderdagavond 7 januari geeft Tjibaria Pijloo MSc. een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over haar promotieonderzoek naar sterrenhopen. Zij probeert o.a. een antwoord te vinden op de vraag hoe groot en hoe massief sterrenhopen waren direct na het ontstaan, toen het tussen de sterren gelegen gas was verdwenen. Ook legt ze uit hoe dergelijk sterrenkundig onderzoek wordt uitgevoerd.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
NASA/ESA
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief