WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hoofdlijnen vs. Controle?
Nederhorst den Berg, ma 3 augustus 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster stelt dat de coalitiepartijen, het CDA voorop, heel erg weinig tot geen vragen stellen. Besturen op hoofdlijnen zo heet dat, maar het kan ook zomaar desinteresse zijn.

Cor Koster

De controlerende taak van de raad

Met enige regelmaat wijst burgemeester Martijn Smit de gemeenteraad erop dat men zich vooral heeft te bemoeien met ‘de kaders’, met ‘de hoofdlijnen van het beleid’. Het aan de orde stellen van individuele gevallen die aangeven dat er iets niet goed functioneert, wordt ontmoedigd.

Een gemeenteraad die dat accepteert, schiet echter tekort in zijn controlerende taak. Controleren van het beleid kan namelijk vrijwel uitsluitend op basis van concrete gevallen, die aantonen of de uitvoering is zoals bedoeld.

In theorie kunnen de raadsleden zelf komen met vragen over of kritiek op hoe het beleid in de praktijk uitpakt. Dat kan voornamelijk tijdens het ‘vragenhalfuur’, de gelegenheid waarbij iedere fractie vragen kan stellen of kritische opmerkingen kan maken over lopende zaken. Gebeurt dat ook? Veel te weinig.

Weinig vragen

Ik heb gekeken naar alle vragen die in een jaar tijd in commissieverband gesteld zijn bij dat punt. Er waren in de periode juni 2014 tot mei 2015 tien vergaderingen gepland van elk van de drie commissies: dertig gelegenheden dus om onderwerpen aan te dragen. Er zijn echter slechts 19 onderwerpen aan de orde gesteld. Verreweg de meeste daarvan kwamen van de oppositie. Ook de VVD en PvdA/GrL kwamen af en toe met een kritische vraag. Je kunt namelijk als fractie wel in het college vertegenwoordigd zijn, maar dat ontslaat je niet van de plicht dat college te controleren.

Geen vragen

Grote afwezige bij het vragenhalfuurtje was het CDA. De verreweg grootste fractie, met zeven (!) fractieleden, had het hele jaar niets te vragen, niets om aan de orde te stellen. Men zat daar bij alle commissievergaderingen gewoon te zitten en vond het allemaal wel best. Het CDA heeft immers twee wethouders in het college. Die moet je niet voor de voeten lopen…

In de vorige periode, in de oppositie, maakte het CDA indruk met de kritische manier waarop men het beleid volgde. Nu Theo Reijn is overgestapt naar het collegepluche, is daar weinig meer van over. Controlerende taak? Ach wat… Het gaat toch goed zo? De fractie vindt tegenwoordig dat de burgemeester helemaal gelijk heeft met z’n ‘hoofdlijnen’.

Heel jammer.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief