WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
300 Jaar 's-Gravelandse Scholen
Kortenhoef, di 4 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wim Fecken schreef een boek over het openbaar onderwijs in 's-Graveland. Hij presenteerde het eerste exemplaar aan de directeur van de Curtevenneschool in Kortenhoef.


Marga Duijn (Dir. Curtevenneschool) met de auteur Wim Fecken.

Op 8 april vond de boekpresentatie plaats in de Curtevenneschool, de opvolger van de openbare scholen in 's-Graveland, waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan Marga Duijn, de directeur van de Curtevenneschool.


Herman Stuijver en het team van de Curtevenneschool buigt zich over het boek.

ingezonden bericht

Nieuw boek beschrijft driehonderd jaar onderwijs in 's-Graveland

Kort na het ontstaan van 's-Graveland werd er al onderwijs gegeven. Zelfs nog voor de kerk aan het Noordereinde gebouwd werd. De school kwam centraal in het dorp te staan aan het Noordereinde, net ten noorden van de Kerkbrug. Hij heeft zijn plaats daar niet meer afgestaan tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De school is circa vier keer herbouwd.


Het boek wordt uitgereikt.

In het boek wordt het accent gelegd op het openbaar onderwijs. Ongeveer honderdtwintig leerkrachten hebben deel uitgemaakt van de school voor het openbaar lager onderwijs totdat hij uit het dorpsbeeld verdween en een plaats kreeg in Kortenhoef.

Leerkrachten met al hun gaven en onhebbelijkheden komen in beeld. Het zelfde geldt voor de scholieren. Duidelijk komt naar voren dat het voor 's-Gravelandse ouders niet altijd even gemakkelijk was om hun kroost naar school te laten gaan. De gemeente die vaak geen geld had voor allerhande zaken en nog wel eens nee moest verkopen. Het is te lezen in het ruim driehonderd pagina's tellende boek.

Voorts wordt aandacht geschonken aan de Chr. school met de Bijbel. Het Kleuteronderwijs. Particuliere scholen voor het elitaire onderwijs en enige dag- en kostscholen. Natuurlijk ook met de daarbij horende leerkrachten. Al deze scholen bevonden zich aan het Noordereinde. Een Franse kostschool op de hoek Leeuwenlaan-Zuidereinde.

Het boek is ruim voorzien van illustraties 60 en 20 foto's. Kortom het is een uniek geschiedenisdocument dat elke rechtgeaarde 's-Gravelander en andere liefhebbers van de plaatselijke geschiedenis in de boekenkast behoort te hebben.

De uitgave beperkt zich tot honderd stuks en is bij voorinschrijving te bestellen bij W.J. Fecken, Tel. 0356560226. Of wimfecken@hotmail.com.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing, bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
RJ/ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief