Twee interessante artikelen in Binnenlands Bestuur. De Ned. Ver. van Journalisten vindt dat de lokale pers betaald zou moeten worden. Roermond wordt overstroomd door Chinezen.
Er loopt al geruime tijd een debat of de lokale politiek nog wel voldoende tegenwicht en controle krijgt van de lokale pers. Kranten lijden een kwijnend bestaan en snijden in aandacht voor de lokale politiek.
In Binnenlands Bestuur van gisteren staat een artikel van Esther Walstra waar 21 reacties op worden gegeven, variërend van:
"Dus omdat, met name, de lokale media, verzaken (door onkunde? desinteresse?) om lezenswaardige stukken te schrijven over de gemeentelijke en provinciale besluitvorming,. moeten gemeenten en provincies de lokale pers gaan sponsoren."
tot
"De toegevoegde waarde van een journalist zit in het begrijpelijk en aantrekkelijk presenteren van wat politici doen. Maar allereerst zullen politici moeten leren de burger weer in te schakelen bij de politiek."
De eerste drie (herkenbare) alinea's van het artikel gaan aldus:
Gemeenten en provincies moeten lokale kranten ondersteunen om de democratie te waarborgen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zouden de gemeenten een structureel bedrag uit het gemeentefonds moeten afstaan en de provincies kunnen dit van de opbrengst van hun verkochte energiebedrijven doen. Voor de VNG en het IPO ligt een taak weggelegd om de verdeling van het geld te regelen. Volgens Thomas Bruning van de NVJ moeten we op die manier een voorbeeld nemen aan Denemarken.
Eenzame journalist
Het is vaak eenzaam op de publieke tribune van de raadszaal, de natuurlijk habitat van de Mystery Burger van Binnenlands Bestuur. John Bijl (voormalig raadslid) is een van de twee undercover journalisten die wekelijks een kijkje neemt in het hart van de Nederlandse democratie; de gemeenteraadsvergadering. En dat gebrek aan journalistiek gezelschap is een probleem.
Geen legitimering
‘Het is vreselijk voor politici en vreselijk voor burgers,’ vindt onze Mystery Burger. ‘Politieke besluitvorming raakt ingekapseld in zichzelf. Een gemeente kan niet anders dan publiceren wat er is besloten, maar het is volstrekt onduidelijk waarom het is besloten. Dat gaat ten koste van de legitimering.’ Door de teloorgang van lokale en regionale journalistiek hebben de bestuurders en politici van de kleinere gemeenten tegenwoordig vrij spel. Bij iedereen is inmiddels de ernst van de situatie doorgedrongen. Maar hoe krijgen we de lokale luizen weer terug in de politieke pels?
Chinezen in Roermond
In Binnenlands Bestuur van vandaag stond een artikel waarbij het water wethouder Theo Reijn door de mond moet hebben gelopen. Hij probeert Wijdemeren op te stoten in de vaart der volkeren door samen met Amsterdam de z.g. Amsterdam Lakes te profileren in combinatie met het Amsterdam Castle (Muiderslot). In Roermond, een voorstadje van Roitterdam) lopen Chinezen al de deur plat. Tijd voor een handelsmissie van het Wijdemeerse college van B&W lijkt ons.
Voorstad van Rotterdam
Uit het artikel: "Wethouder Marcel Willemsen (CDA) van economische zaken in het Brabantse Oosterhout heeft de laatste jaren steeds meer Chinezen richting de provincie zien komen. ‘Zij willen zien hoe wij de zaken in het achterland van een grote stad aanpakken. Zoals wij in de periferie van de havenstad Rotterdam liggen, zo ligt Yangzhou in de periferie van de havenstad Shanghai.’ Naast duurzaamheid zou wethouder Willemsen in de nabije toekomst delegaties uit Yangzhou in West-Brabant willen boeien met voeding en agro-industrie. ‘De Chinezen eten steeds veelzijdiger en verdienen steeds meer. Wij hebben op het gebied van verse groenten veel te bieden."
Giethoorn
Ook Giethoorn is wereldberoemd in China. Zozeer dat de bushokjes Chinese aankondigingen hebben, de buskaartjes ook in het Chiness beschikbaar zijn en in het Mandarijn wordt omgeroepen. (Op de vlucht van uw redacteur van en naar Hong Kong met Cathay Pacific stonden op de kaart van Nederland op het routescherm drie plaatsen. Groningen, Giethoorn en Amsterdam. Daar moet Ankeveen ook bij. Red. WWK)
|