WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Stippen op de Horizon
Wijdemeren, do 9 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond werd de commissie Ruimte en Economie gehouden. Twee agendapunten kregen het predicaat Stip op de Horizon. Vecht in Nederhorst en Duurzaamheid.

Vecht in Nederhorst

Het eerste was het onderwerp “Vecht terug in het Dorp”. Ton Vendrig van de gelijknamige stichting hield tijdens de inspraak een gloedvol betoog over het grote draagvlak voor het streven om de Vecht terug te brengen in het centrum van Nederhorst. Hij noemde tal van instanties waarmee zijn stichting contact heeft gelegd, zoals de provincie, het waterschap, gebiedscommissies en andere belanghebbenden. Ook somde hij op dat er miljoenen klaar liggen om in onze regio besteed te worden aan recreatie en toerisme, zoals 430 miljoen die gereserveerd werden bij zandwinningsprojecten jaren geleden. Ook wees hij op de vervuiling van wasserijen in Nederhorst die bellen van per en tri in de grond veroorzaken, die de Spiegelplas bedreigen.
Het onderwerp was op de agenda gezet door Dorpsbelangen. De spreker namens DB was Ria Hennis. Zij toonde zich een warm voorstander van de plannen en pleitte ervoor dat het college pal zou gaan staan achter de plannen van de Stichting.

Wethouder Theo Reijn was helemaal niet overtuigd van het brede draagvlak in Nederhorst onder de bevolking. Hij krijgt ook veel andere geluiden binnen. Hij vindt het plan wel sympathiek, maar voor recreatieontwikkelingen in de regio kijkt hij ook naar de MRA, de metropoolregio Amsterdam. Er moet nog heel veel gebeuren. Het is geen gelopen race. Stan Poels (GL/PvdA) vindt het een ingewikkeld en risicovol project, sympathiek maar met een lage prioriteit. Robby Israel (VVD) constateerde dat het project moeilijk, maar sympathiek is. Omdat er maar 50% draagvlak is en omdat er geen enkele harde toezegging over financiering bestaat was zijn oordeel om niet langer voort te ploeteren en er geld aan te besteden, maar er nu een punt achter te zetten.

Na die mededeling deed Ria Hennis (DB) een emotionele oproep. “Het enige dat de stichting van de raad en het college vraagt is een steuntje in de rug. Meer niet. Nanne Roosenschoon (D66) zette de eerste stip van de avond op de horizon. Beschouw dit project als een stip op de Horizon en omarm het.
Het ging wethouder Theo Reijn te ver om het project nu af te blazen, maar veel meer bijval kreeg Ton Vendrig niet van hem. Het blijft een stip op de horizon.

Duurzaamheid

Er werd gesproken over de Duurzaamheidsnotitie van het college, met als ondertitel “Duurzaamheid doe je gewoon”. De commissie was niet heel tevreden met de notitie. Men vond er wel erg veel open deuren en vrijblijvendheid in staan. Liever zagen de leden dat er echte doelen in gesteld worden dan de uitspraak dat Wijdemeren in 2040 leidend in de regio moet zijn op het gebied van duurzaamheid. Martin Vuyk gaf enkele voorbeelden van te stellen doelen.

Een citaat uit de inleiding: “Sprak dit Raadsakkoord in april 2014 nog over het inrichten van de gemeente als een duurzame groene gemeente waarin het goed toeven is, in maart 2015 hebben we het over veel verdergaande zaken. We willen leidend zijn in de regio, we willen het goede voorbeeld geven, we willen burgers niet alleen bij duurzaamheid betrekken, maar we willen ook open staan voor burgerinitiatieven en we willen proberen om voorschriften in de openbare ruimte niet tot bottlenecks voor dit soort initiatieven te laten zijn.”

Dit wollige citaat leidde Martin Vuyk (VVD) tot de conclusie dat Wijdemeren al klaar is, want “we zijn een groene gemeente waarin het goed toeven is”.
Jaap van Waveren, die niet zoveel op heeft met de materie, wees erop dat het voor mensen van zijn leeftijd weinig zinvol is om grote investeringen te doen in duurzaamheid, omdat de tijd om terug te verdienen veelal te kort is. Stan Poels daarentegen is blij met de notitie en de activiteiten die op het gebied van duurzaamheid ontplooid worden. Toch blijft 2040 ook een stip op de horizon, zoals werd opgemerkt.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief