WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ethiek in de Onderneming
Kortenhoef, do 9 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zondag organiseert de OSG een uiterst actuele lezing over ethiek en regels in de onderneming.

Ook vandaag debateert de Tweede Kamer over de salarissen van de top van ABNAMRO en de beursgang, maar ook over de exorbitante verhogingen bij de overige banken, zoals ING waar de CEO, Ralph Hamers, 28% loonsverhoging kreeg. Dit roept ethische vragen op als tegelijkertijd de pensioenen krimpen, de medewerkers er geen cent bij krijgen of ontslagen worden. De drie commissarissen die dinsdagavond op bezoek waren bij de Tweede Kamer bleken geen enkel begrip voor de gevoelens in de samenleving te hebben. Sterker nog de arme sloebers aan de top leveren alleen maar in zo betoogden zij, want ze horen meer en meer en meer te verdienen.
Had de belastingbetaler indertijd niet bijgesprongen met miljarden (2000 euro per Nederlander), dan hadden hun bedrijven helemaal niet meer bestaan. Een toontje lager lijkt dan ook zeer gepast.

Actueler had de Nescio-lezing niet kunnen zijn. Wellicht kan Prof. Mr. Albert Verdam zijn licht er over laten schijnen. Red. WWK.

persbericht

Ethiek in de Onderneming

In het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef geeft Prof. Mr. Albert Verdam op zondag 12 april 2015 de Nescio-lezing met als titel Ethiek en regels op de werkvloer bij de onderneming.

Bij de onderneming (met name de grote onderneming) speelt de vraag niet alleen naar de naleving van wettelijke bepalingen, maar ook naar die van aanvullende regels. De markt – zoals de consument, klant, en belegger – verwacht dat de onderneming ook andere gedragsregels naleeft, bijvoorbeeld omdat het een multinational betreft die in veel landen – met verschillende regels – opereert, of omdat het gedrag van de toeleveranciers of klanten ook de onderneming zelf wordt aangerekend, en wordt verwacht dat de onderneming daar geen zaken mee doet. Hoe gaat de onderneming met zulke vragen rond ethisch gedrag om en hoe kan op de werkvloer een passende bedrijfscultuur worden gecreëerd?

Prof. Mr. Albert F. Verdam is hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit en tevens werkzaam als bedrijfsjurist bij een grote onderneming. Hij publiceert regelmatig over vragen op het gebied van verstrengeling van belangen, en andere onderwerpen waar vragen naar ethisch handelen aan de orde zijn.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Pieternel Brummelkamp, mezzosopraan en Yumi Toyama, vleugel.


Pieternel Brummelkamp

Yumi Toyama

Robert Schumann: - Frühlingsgruss
-Frühlingsbotschaft
-Die Meerfee
-Husarenabz
-Frühlingslust
-Abendlied

Benjamin Britten: Uit Folksong arrangements volume 2: France:
-Voici le printemps
-Fileuse
-Le roi s’en va t’en chasse
-La belle est au jardin d’amour

Leon Orthel:
Drie liederen op.49
-Het hert
-Oude kerk
-Mei-schemer

Ralph Vaughan Williams:
-Silent noon
-Orpheus with his lute

Jules de Corte:
-Voor wie zing je vogel


Verantwoording van het programma:

Geïnspireerd door de lente maakten Pieternel en Yumi een keuze uit liederen van bekende- en minder bekende liedcomponisten: Robert Schumann, Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams , Leon Orthel en… Jules de Corte. LENTE! is een programma waarin het epische (verhalende) wordt afgewisseld met het lyrische (het gevoelige). Zij beginnen dit programma vanuit muzikale eenvoud. Daar vanuit bouwt het programma zich op, om vervolgens weer terug te keren naar het eenvoudige: bijvoorbeeld een simpel liedje van Jules de Corte. Bij het zoeken bleek een groot aantal liederen dat hen aansprak gebaseerd op simpele volkswijsjes. Voor Benjamin Britten was dit een grote inspiratiebron: hij schreef maar liefst 61 liederen gebaseerd op oude volksmelodieën. Ook veel van Schumanns composities komen voort uit de volksliedtraditie. In deze liederen wordt vaak een verhaal verteld waar de coupletvorm zich goed voor leent. En Britten zou Britten niet zijn als hij niet telkens van het terugkerende wijsje iets heel bijzonders maakte. Naast de meer ‘vertellende’ coupletliederen , spelen ook het gevoel en de sfeer een belangrijke rol in de liedkeuze. De muziek wordt dan soms niet in coupletten gegoten, maar ‘doorgecomponeerd’. Een stijl die veel wordt gebruikt in de Romantiek, de periode waar Robert Schumann midden in stond. Ook de Nederlandse liederen van Leon Orthel op teksten van E.L. Smelik zijn sferische liederen met wortels in de Romantiek.
We zingen liederen van Benjamin Britten, Robert Schumann, Ralph Vaughan Williams, Leon Orthel en Jules de Corte.

Pieternel Brummelkamp (mezzosopraan)

Pieternel werd geboren in Hilversum en begon op haar zevende met vioolspelen. Op haar 17de kreeg ze haar eerste zanglessen bij Annett Andriesen. Ze vervolgde haar zangstudie bij zangpedagoge Margreet Honig aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Op dit moment wordt ze gecoacht door Ronald Klehkamp. Pieternel ontwikkelde een breed repertoire waaronder oratoria, liederen en ensemblemuziek, van vroeg- renaissance tot hedendaagse composities. Ze doet dit in verschillende muziekformaties en ensembles. Hierbij vindt ze het soms leuk om over de grenzen van de klassieke muziek heen te gaan.

Yumi Toyama (piano)

Yumi werd geboren in Hiroshima, Japan. Op driejarige leeftijd begon ze met pianolessen . Al in haar tienerjaren won ze vele beurzen en onderscheidingen. Ze studeerde o.a het Peabody Institute (Johns Hopkins University) in Baltimore (USA). Tijdens de studie met Julio Esteban in Peabody, begon ze ook haar uitgebreide studies in kamermuziek literatuur. Hierbij werkte ze met legendes als Leon Fleisher, Berl Senowski, Stephan Kates, American String Quartet, en Samuel Sander. Pieternel en Yumi vormen sinds vorig jaar samen een duo.
www.zeghetmeteenlied.nl en www.yumitoya.nl

Pieternel en Yumi zijn aangesloten bij de Stichting Zomerconcerten, Texel en Raadhuisconcerten Eemnes en Hilversum.

Informatie

Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen gratis
Info: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto's
Claartje Esser
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief