WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing over Zonnestelsel
's-Graveland, di 7 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 9 april geeft Prof. Dr. Inga Kamp van de RU Groningen een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over het onderzoek naar het ontstaan van ons zonnestelsel.

persbericht

Lezing 9 april: “Het ontstaan van het zonnestelsel”

De afgelopen jaren zijn er een groot aantal exoplaneten ontdekt; planeten rond andere sterren dan onze eigen zon. De exoplaneten hebben ons veel nieuwe inzichten gegeven over het ontstaan van zonnestelsels.


Het zonnestelsel. (Credit NASA.)

Op 9 april om 20:00 uur geeft Prof. Dr. Inga Kamp van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de huidige stand van zaken rond het onderzoek naar het ontstaan van ons zonnestelsel.

Ons eigen zonnestelsel bestaat, naast de zon, uit 8 planeten en een groot aantal kleinere objecten die allemaal om de zon heen draaien. Als deze objecten zijn bijna 5 miljard jaar geleden ontstaan, tegelijk met ‘de geboorte’ van de zon uit een grote, samentrekkende stofwolk.

Na zo’n lange tijd is het niet eenvoudig om te bepalen hoe de vorming van ons zonnestelsel precies in zijn werk is gegaan. Maar door steeds betere telescopen en speciale satellieten zijn er de afgelopen jaren een groot aantal sterren ontdekt die ook planeten hebben. Deze planeten die geen onderdeel zijn van ons eigen zonnestelsel worden exoplaneten genoemd. Door waarnemingen van deze exoplaneten te verrichten, leren astronomen veel over het ontstaan van planeten bij sterren. En met deze kennis krijgen we ook steeds meer inzicht in het ontstaan van ons eigen zonnestelsel.

Prof. Dr. Inga Kamp is astronoom bij de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar het ontstaan van sterren en de vorming van planeten. Op donderdagavond 9 april vertelt zij over nieuwe informatie die het onderzoek naar exoplaneten heeft opgeleverd en de gevolgen hiervan voor de theorieën over het ontstaan van ons eigen zonnestelsel.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief