WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Twitterhetze IJskelder?
Loosdrecht, do 4 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Robi van Roode uit Loosdrecht sprak gisteren namens de bewonersgroep Bos van Hacke in over het volstorten van de ijskelder van Eikenrode.

Inspraak IJskelder


Robi van Roode

Voor de aanvang van de commissie nam Robi van Roode plaats achter de microfoon om in te spreken over het volstorten met zand van de ijskelder van Eikenrode. Zij was daar zeer ontstemd over en wees erop dat het om een rijksmonument gaat en dat de ingreep niet is aangekondigd, noch dat er vergunning is aangevraagd voor het storten van het zand. Bovendien is er nog niet voldaan aan eerdere besluiten, zoals het indienen van een herstelplan voor de buitenplaats. Ook wilde zij weten of er dieren in de ijskelder waren toen hij volgestort werd.

Joost Boermans (D66) wilde weten hoe het contact met het college was geweest. Het antwoord van Mw. van Roode was dat wethouder Theo Reijn achteraf toelichting had willen geven, maar dat de bewonersgroep daar niet op in ging. Jan Verbruggen (CDA) stelde vast dat de bewonersgroep niet in ging op de uitnodiging, terwijl dat wel had gekund. Op de vraag welke vorm de uitnodiging had was het antwoord dat dat via Twitter was gebeurd. (Twitter?)

Historische Tweet

Wethouder Theo Reijn verklaarde dat Twitter een openbaar medium is. Het college was onaangenaam verrast door wat hij noemde "de Twitterhetze" van de bewonersgroep. (Wij schreven daar eerder over.) Om daar direct op te reageren liet hij een Tweet publiceren met het verzoek om het gemeentehuis te bellen voor een afspraak.

Een historische Tweet, want voorzover wij weten werd nooit eerder via Twitter direct met een actiegroep gecommuniceerd. (Zo werd indertijd ook vrij laat email toegevoegd aan de in- en uitgaande post van het gemeentehuis.)

Niet voor ieder wissewasje een persbericht

De wethouder benadrukte dat ook hij er aan wil werken om Eikenrode in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Maar dat betekent niet dat de gemeente bij iedere handeling persberichten of berichten aan de buurt gaat verspreiden als er gras gemaaid wordt of ander onderhoud wordt gepleegd. Hij legde uit dat het hier om een, voor kinderen, gevaarlijke situatie ging i.v.m. het stichten van vuurtjes in een bedompte afgesloten ruimte. Bij het volstorten waren geen vleermuizen of andere dieren in de ijskelder aanwezig. Eigenaar Nico Ockhuisen heeft, zoals hij in de krant verklaarde, een metalen deur klaar staan, maar hij monteert die niet uit vrees dat die onmiddellijk weer vernield wordt. Hij doet dat pas als het door hem gewenste hek om de buitenplaats staat. Zodra dat kan wordt het zand verwijderd en de deur gemonteerd.

Communiceren

Gert Zagt (DB) vroeg aan de wethouder om beter te communiceren om zo het vertrouwen te herstellen. Als er gevaar bestond, dan had de buurt dat volgens hem moeten weten. Joost Boermans vroeg om de aankondiging van activiteiten vooraf. "Ja natuurlijk, als er echt iets gaat gebeuren." :aldus Reijn.

Dossier Eikenrode

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief