WIJDEMEERSE WEBKRANT
D66: Referendumverordening
Wijdemeren, vr 28 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

D66 zal in januari een initiatiefvoorstel indienen om in Wijdemeren een referendumverordening aangenomen te krijgen.

Update 28-11-2014, 17.29: Foto met bijbehorende tekst bijgevoegd.


Bij de aanvang van de raadsvergadering vanavond bood D66 fractievoorzitter Joost Boermans aan burgemeester Martijn Smit de brief aan waarin hij aankondigt met een initiatiefvoorstel te komen voor een referendumverordening. Nadat Boermans de brief had overhandigd kreeg hij van een deel van de raad een spontaan applaus.

D66, Wijdemeren en het referendum

Het referendum was ooit een kroonjuweel van D66 onder leiding van Hans van Mierlo, evenals de gekozen burgemeester. Afgelopen tien jaar zijn dat soort bestuurlijke vernieuwingen volledig naar de achtergrond verdwenen. 's-Graveland kende een referendumverordening die éénmaal gebruikt werd om verkeersmaatregelen op het Noorder- en Zuidereinde, d.m.v. telematica en poortjes, aan de bevolking voor te leggen. Dat referendum leidde tot een monster uitslag tegen de maatregelen.

Die referendumverordening werd later door de raad ontkracht toen er een referendum dreigde over de sloop van de toenmailge Dobber en de bouw van de Meenthof (zoals hij vandaag bestaat). Dat referendum dreigde grote schade aan te richten in afspraken en huurcontracten met middenstanders die op dat moment al bestonden, als de bouw van de Meenthof in dat late stadium alsnog was geblokkeerd..

Tegen de fusie

Het intiatief van D66 Wijdemeren is ingegeven door de wens van het college om te fuseren met Hilversum. D66 Wijdemeren is zeer tegen die eventuele fusie en wil daarover waarschijnlijk de mening van de Wijdemeerse bevolking vragen. De verkiezingen voor Provinciale Staten in maart zouden een mooi moment zijn, als dat in de tijd haalbaar is.

persbericht

D66 maakt zelf referendumverordening Wijdemeren

In één op de vier gemeenten in Nederland is het mogelijk dat een grote groep inwoners een uitspraak van de bevolking kan vragen via een referendum. In Wijdemeren is het niet mogelijk om besluiten van de gemeente te corrigeren of om directe invloed te hebben via het zogenoemde referendum.

D66 wil de invloed van de burgers op het beleid van de gemeente vergroten waar het kan en wil daarom het referendum invoeren.
“Wij staan voor directe democratie en vinden dat er een referendum gehouden moet kunnen worden in de gemeente. Aangezien de gemeente hier geen prioriteit aan geeft, nemen wij het initiatief en presenteren we de gemeenteraad in januari een complete en kant en klare verordening”, aldus fractie-voorzitter Joost Boermans.

Door het vaststellen van de referendum-verordening heeft de gemeente een extra instrument waarmee de invloed, de participatie en de betrokkenheid van onze inwoners bij de lokale politiek wordt vergroot. Wat D66 betreft moet het in 2015 mogelijk worden om in Wijdemeren een referendum aan te vragen.
D66  geeft in haar initiatiefvoorstel onder andere antwoord op de vraag:

  • over welke onderwerpen mag een referendum gaan
  • hoe kunnen burgers het initiatief voor een referendum nemen
  • wanneer is de uitslag van een referendum geldig
D66 fractie voorzitter Joost Boermans zal tijdens de raadsvergadering op 27 november de ‘aankondigingsbrief over het initiatiefvoorstel van D66’ aan Burgemeester Smit overhandigen. D66 wil dat de commissie vergadering op 8 januari een eerste reactie op het voorstel geeft. Aansluitend organiseert D66 een openbare hoorzitting waarna de gemeenteraad een definitief besluit kan nemen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Douwe van Essen
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief