WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrijwilligers in het zonnetje
Nieuw Loosdrecht, do 27 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmorgen zette wethouder Betske van Henten twee vrijwilligers van de Beukenhof in het zonnetje, die koffieochtenden organiseren voor dementerende bewoners.

In verpleeghuis De Beukenhof in Loosdrecht zijn ongeveer 130 vrijwilligers actief, op allerlei niveaus. Twee van hen, Marry Voogd en Magda Karsemeijer, werden afgelopen donderdag in het zonnetje gezet door wethouder Betske van Henten.

In het Praethuys dat de sfeer heeft van een huiskamer uit vroegere tijden met meubilair uit de jaren vijftig, een oude radio een zwarte bakelieten telefoon en achtergrondmuziek uit die tijd, komen Magda en Marry twee keer per week langs. Op donderdag verzamelen ze cliënten om zich heen met wie ze koffie drinken en gezamenlijk een spelletje doen. Zoals ‘Herken je dat’ waarbij de bewoners een kaartje trekken en een antwoord moeten geven op een vraag. Bijna altijd volgt er een gesprekje wat niet alleen goed is voor de ontwikkeling, het stimuleert ook de communicatie.

In een ongedwongen sfeer weten Marry en Magda de juiste sfeer te treffen, vindt ook manager intramurale zorg en behandeling Maaike Derksen. “Wat deze dames doen, is het toefje op de slagroom. Het heeft een meerwaarde”. Ze wijst erop dat veel familieleden of te ver weg wonen, zelf problemen hebben of het te eng vinden om op bezoek te komen. Ook zijn er bewoners die helemaal geen netwerk hebben en daardoor geen bezoek ontvangen. Dan zijn deze vrijwilligers een hele goede steun.

Marry Voogd kwam drie jaar geleden in contact met De Beukenhof nadat haar man werd opgenomen. Haar taak als mantelzorger zette ze voort binnen de muren van het tehuis. Alleen koos ze ervoor om, samen met Magda, het koffie-uurtje uit te breiden en er meer cliënten bij te betrekken. Zowel Magda als Marry beschouwen dit wekelijkse samenzijn beslist niet als een verplichting. Integendeel, ze genieten er zelf ook van. "Ik vind het leuk" :antwoordde Magda Karsemeijer direct zonder erover na te hoeven denken.


Magda Karsemeijer ontvangt een foto uit
handen van wethouder Betske van Henten.

Marry Voogd ontving eveneens een foto en een bos bloemen.

Wethouder Van Henten vindt de vrijwilligersactie ‘Voor elkaar’ van groot belang. Zij wil de komende tijd vaker in contact komen met allerlei vrijwilligers die onmisbaar zijn in de gemeenschap. “We moeten een netwerk opzetten, zodat vrijwilligers ervaringen kunnen uitwisselen. Daar is grote behoefte aan. Bovendien kunnen organisaties en ook de gemeente op die manier de mensen beter aanspreken en ondersteunen”.

Daarnaast hoopt ze dat door positieve aandacht meer jongeren overwegen om vrijwilligerswerk te doen. Dat vrijwilligerswerk kan allerlei vormen hebben en kan ook grote flexibiliteit hebben. Het kan variëren van af en toe een boodschap voor de buren doen, de vuilnisbak buiten zetten, sneeuw ruimen of de tuin helpen onderhouden.

Voor meer structureel vrijwilligerswerk sluiten organisaties als Inovum (De Beukenhof, Veenstaete en Gooierserf) een contractje met de vrijwilligers af om hen te kunnen verzekeren. Ook de gemeente biedt een mogelijkheid om vrijwilligers te verzekeren tegen schade of problemen die ontstaan tijdens of in verband met het vrijwilligerswerk.

Tekst: Herman Stuijver/Rik Jungmann

 

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
HS/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief