WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Participatief Traject Wijkteams
Wijdemeren, do 22 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren organiseren zorg en ondersteuning dichtbij hun inwoners met Sociale Wijkteams via een participatief traject.

Het gaat hierbij om een participatief traject dat volgens een groeimodel in 2015 moet leiden tot operationele teams. (Dat klinkt in ieder geval prachtig! red. WWK)

persbericht

Sociale Wijkteams

Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren organiseren zorg en ondersteuning dichtbij hun inwoners met Sociale Wijkteams. De colleges van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren willen vanaf januari 2015 zorg en ondersteuning dichtbij hun inwoners organiseren. Sociale Wijkteams gaan hierbij een belangrijke rol spelen.

Ondersteuning op maat

Uit onderzoek blijkt dat het met de meeste inwoners goed gaat en dat zij prima in staat zijn zelf ondersteuning te regelen als dat nodig is. Voor die inwoners waarbij dat niet lukt, willen de Vechtgemeenten ondersteuning op maat organiseren. Het Sociaal Wijkteam is daarbij een team van professionals dat eerst kijkt wat er binnen het bestaande netwerk van mantelzorgers en vrijwilligers geleverd kan worden. Wanneer dit niet lukt, is het Sociaal Wijkteam de toegang tot alle (maatwerk) voorzieningen.

Integraal team voor het hele Sociaal Domein

De Sociale Wijkteams bestaan straks uit speciaal opgeleide medewerkers in dienst van de gemeenten en externe professionals die gezamenlijk praktisch, adviserend en beslissend hulpvragende inwoners ondersteunen. Het wordt een integraal team voor het gehele Sociaal Domein, zowel jeugd, participatie als Wmo, waardoor het mogelijk is om de situatie in breed perspectief te zien. De teams werken samen in een netwerk met maatschappelijke partners zoals huisartsen, mantelzorgers, scholen en vrijwilligersorganisaties. De voorlopige praktische indeling is als volgt:

  1. Maarssendorp, Tienhoven/Oud Maarsseveen, Bethune- en Molenpolder en Oud Zuilen
  2. Maarssenbroek
  3. Breukelen, Kockengen en Nieuwer Ter Aa
  4. Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Vreeland, Nieuwersluis en Nigtevecht
  5. Weesp Noord
  6. Weesp Zuid
  7. Nederhorst den Berg
  8. Kortenhoef,  Ankeveen en ’s-Graveland
  9. Loosdrecht

Participatief traject

De colleges van B en W hechten grote waarde aan de betrokkenheid van inwoners, professionals, maatschappelijke partners, vrijwilligers en de Wmo-adviesraden. Daarom worden de Sociale Wijkteams in samenspraak met hen verder vorm gegeven. In 2015 zijn de teams operationeel volgens een groeimodel.

Organisatiekader Sociaal Domein

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk & inkomen en zorg & begeleiding van mensen die het op eigen kracht niet geheel redden. Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren hebben de krachten gebundeld en pakken deze opgave samen op. In de notitie ‘Organisatiekader Sociaal Domein’ geven de colleges aan hoe zij dit willen organiseren. Speerpunt is het neerleggen van de uitvoeringsregie bij Sociale Wijkteams. Daarnaast is het de bedoeling om alle taken binnen het Sociaal Domein onder te brengen in één uitvoeringsorganisatie op drie locaties. De gemeenteraden buigen zich in juni over dit voorstel van de colleges. Na de zomer doen de colleges een aanvullend voorstel voor een juridische vorm van de samenwerking.

Blijf op de hoogte

Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de veranderingen in het Sociaal Domein. Zo is nog niet helder hoeveel geld gemeenten ontvangen voor de overgedragen taken vanuit het Rijk. Naar verwachting komt hierover in juni meer duidelijkheid. Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief Sociaal Domein via

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief