In de commissie REO werd vanavond gedebatteerd over het contract dat de gemeente afsloot met Walter Muis, de uitbater van de strandtent in Oud Loosdrecht.
Op 25 juni sloot de heer Muis een contract voor twee jaar met Wijdemeren voor de exploitatie van zijn strandtent op het braakliggende terrein van het Dorpscentrum Loosdrecht (DCL). Dorpsbelangen en D66 stelden veel vragen over de gevolgde procedure, de hoogte van de huur en de keuze van het college voor de heer Muis als exploitant van de strandtent.
Plannen waren te duur of werden afgekeurd
Rosemarijn de Vink
Het debat werd geopend door inspreekster Rosemarijn de Vink, die de Loosdrechtse horeca door en door kent. Zij hield de commissie voor dat er in 2012, 2013 en 2014 al plannen waren ingediend door ondernemers om iets op de plek van het DCL te doen. Steeds werden die plannen afgekeurd, of bleken zij te duur voor exploitatie. Begin 2014 was er een aanvraag van een ondernemer met een strandtent die wachtte op de voorwaarden van de gemeente, maar niets meer hoorde. De heer Muis betaalt de gemeente nu 10.000 euro per jaar. Volgens Mw. De Vink zou dat 3,5 keer meer moeten zijn voor die lokatie. Het grootste, in het debat steeds weerkerende verwijt, aan het college was dat er geen aanbesteding heeft plaatsgevonden. Ook was er het verwijt dat de Dikke Muis gratis parkeren heeft op de openbare weg, terwijl Wijdemeren daar regels en vergoedingen aan de gemeente voor kent. Haar verwijt was dat het college met twee maten meet.
Gratis, geen huur
Na de inspreekster kwam ex-wethouder Jaap van Waveren (Dorpsbelangen!) aan het woord. Hij verklaarde dat het vorige college vlak voor de verkiezingen besloten had tot een aanbesteding. Dat besluit is volgens hem nooit teruggedraaid.Bovendien zei hij dat de huur van de grond in werkelijkheid niets kost, omdat Muis huurt voor 10.000 euro p.j., maar van de gemeente voor twee toiletten per toilet 5.000 per jaar ontvangt, ofwel 10.000 euro p.j. Ook t.a.v. het bestemmingsplan en de hoogte van de huur had hij veel op- en aanmerkingen. Nanne Roosenschoon (D66) sloot zich bij Van Waveren aan. Diens conclusie dat de Dikke Muis netto niets betaalt aan de gemeente was nieuw voor hem.
Wethouder benaderd door Muis
Wethouder Theo Reijn zei dat hij bij zijn aantreden op 14 april, na de verkiezingen te horen had gekregen dat geen enkele ondernemer er in was geslaagd om een levensvatbaar voorstel voor de exploitatie van horeca op die plek voor elkaar te krijgen. Vandaar dat hij geen aanbesteding startte. In juni werd hij voor het eerst benaderd door de heer Muis. Er was haast bij, omdat het midden in het zomerseizoen was. De problemen met bestemmingsplannen en andere regels werden creatief door hem benaderd, waarbij hij "de randen van de wet" opzocht. De nieuwe raad had hem gevraagd naar openbare toiletten op die plek. de huur van twee Dixies is duurder dan 10.000 per jaar, vandaar dat dit een goede en goedkope oplossing is volgens de wethouder.
Verbazingwekkend
Tim Emmelot (VVD) vond de uitleg van de wethouder verbazingwekkend. "Waarom is er in april niet openbaar aanbesteed?" "Waarom betalen wij voor een vergoeding voor toiletten, terwijl iedere horeca gelegenheid die standaard moet hebben? Onbegrijpelijk." Stan Poels (PvdA/GL) wilde alleen weten waarom er niet openbaar aanbesteed is. Jaap van Waveren vond dat wethouder Reijn niet de randen opgezocht had, maar er overheen was gegaan. Alette Zandbergen (ZZP) sprak de wethouder vermanend toe: "U bent wethouder, u moet zich aan de wet houden. Ik heb hier grote moeite mee." Reijn: "Nu gebeurt er eindelijk wat." Toen Tim Emmelot (VVD) hem tegenwierp dat er daarom niet aanbesteed was reageerde wethouder Theo Reijn geërgerd: "U wilt alles tegenhouden met regelgeving. Wij willen stappen zetten." De CDA fractie nam geen deel aan het debat, noch kritisch, noch om de eigen wethouder te verdedigen.
Aan het eind van het debat stelde Mw. De Vink vast dat zij geen helderheid had gekregen, waarna zij de geschiedenis nogmaals kort de revue liet passeren.
|