WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Struikelend naar Initiatief
Wijdemeren, vr 4 oktober 2013

Het intiatiefvoorstel over de winkelsluiting in Wijdemeren bleek terra incognita. Onbekend gebied. De commissie bedacht iets, verwierp het weer, schorste, en kwam met iets anders.

Alice in Wonderland

Felix Flameling zei het vanavond. In zijn lange carrière als raadslid van de PvdA via D66 naar GL had hij het nog nooit meegemaakt. Een initiatiefvoorstel. Een voorstel dat nu eens niet door het college werd gedaan, maar door de raad zelf. Dat bleek vanavond dwalen door onbekend gebied, struikelend met soms een ontdekking als Alice in Wonderland, zoals over communicatie, inspraak en al die zaken die ook bij een voorstel blijken te horen. Het debat had af en toe ook iets weg van kluitjesvoetbal. Met z'n allen achter de bal aanhollen. Alleen Theo Reijn (CDA) holde niet mee. Marcel Maassen (DB) bivakeerde op de middenstip.

Update 4-10-2013, 16:11: Theo Reijn (CDA) verklaarde gisteren dat hij al eerder een initiatiefvoorstel had ingediend, nadat Felix Flameling beweerde er nog nooit één meegemaakt te hebben. Theo zocht in ons archief en hij vond het CDA-initiatiefvoorstel van 23 maart 2007. QED.

WWK verbrak Zondagsrust voor Zondagsrust

Er was één inspreker. Hildebrand Bijleveld, die een klinkend betoog hield in exact vijf minuten. Hij had ontdekt op de Wijdemeerse Webkrant dat de commissievergadering zich gisteravond zou buigen over het initiatiefvoorstel van VVD, en D66, later aangevuld met GL en de PvdA, om winkels de gelegenheid te geven om op zondag van 13.00 tot 19.00 open te zijn in alle kernen van Wijdemeren. Bijleveld wees erop dat in het voorstel de afweging ontbrak tussen de belangen van burgers, klanten, ondernemers en personeel over het onderwerp zondagssluiting. Ook betoogde hij dat kleine winkels het loodje leggen in gemeenten met minder dan 75.000 inwoners bij vrijgave van de winkelsluiting.
Ten aanzien van de communicatie, die hij "sloppy" noemde, legde hij de vinger op de zere plek. De aankondiging van de behandeling van het voorstel was vrijwel achterwege gebleven. Geen Weekblad Wijdemeren, geen Wijdemeren Informeren. Maar wel in de WWK. Uw WWK stond plotseling in de schijnwerpers. Een bericht over de Zondagsrust publiceren, en dat dan uitgerekend op zondag...

De indieners


LIesbeth Siderius (Siderius), Nanne Roosenschoon (D66)


Joep Frijdal (VVD)

Felix Flameling (GL)

Ralph Valkonet (PvdA)

De zitplaatsen van college en raadsleden weken af van wat normaal is. Immers het betrof hier een initiatiefvoorstel van vijf raadsfracties. Zij verdedigden hun voorstel tegenover de commissie. Burgemeester Martijn Smit zat er bij om het proces te bewaken, maar onthield zich terecht angstvallig van het geven van zijn mening, ook als hem daar expliciet met een smekende blik om gevraagd werd. De indieners waren Liesbeth Siderius (Siderius), Joep Frijdal (VVD), Nanne Roosenschoon (D66), Felix Flameling (GL) en Ralph Valkonet (PvdA). Nanne Roosesnschoon (D66) deed de aftrap van het debat. "De fractie Siderius heeft veel werk verricht aan dit voorstel van de liberale fracties." :zo sprak hij. "Ho, ho, ho, wij doen ook mee, maar zijn geen liberale fractie." :kaatste Felix Flameling meteen terug.

De argumenten die gewisseld werden waren bekend. Grote winkels, kleine winkels, personeel vrij of goed voor de werkgelegenheid van jongeren, rekening houden met kerkdiensten of niet, omzetverlies vs. principiëel sluiten, goed voor de recreant en het toerisme of niet. De indieners waren voor openstelling, het CDA was tegen en DB? Marcel Maasse balanceerde namens zijn partij tussen de uitersten. Principiële afwijzing, een beetje tegen, neutraal, een beetje voor en snoeihard voor. De tienkoppige DB-fractie kent alle varianten. Ga dan maar eens vertellen hoe jouw partij erover denkt. Dat gaat dus niet.

De complete verwarring sloeg toe toen er besloten moest worden over het verdere verloop. De indieners dachten er gemakkelijk vanaf te komen. Vanavond het voorwerk doen en in de raad van 31 oktober het besluit nemen. Zo gemakkelijk kwamen ze daar echter niet mee weg. Nadat o.a. Maria van Schaik (PvdA) had aangedrongen op inspraak. werd er even geschorst.

Ralph Valkonet (PvdA) kwam met het verlossende woord. "Wij doen geen inspraak. Wel willen we een evaluatie na anderhalf jaar met duidelijke besliscriteria. Daarvoor gaan we het burgerpanel gebruiken."

  • Theo Reijn (CDA): "U wilt dus een besluit nemen zonder de burgers te horen?"
  • Marcel Maassen (DB): Öngehoord!!!. Geen inspraak!!! Hoe kun je dat verzinnen?"
  • Patricia Mossinkoff (D66): "Maar uw logo staat ook boven het voorstel!!!"
    (Marcel Maassen zat tegenover haar naast de indieners, dus dacht zij dat hij ook indiende.)
  • Marcel Maassen (DB): "Ons logo? Boven het initiatiefvoorstel? Wij doen helemaal niet mee!!!"
  • Stan Poels (GL): "Inspraak moet niet gebruikt worden voor uitstel."


Marcel Maassen (DB)

"Ik ben geen indiener!!!"


Burg. Martijn Smit.

"Het is uw voorstel, ik heb er wel een mening over, maar die geef ik niet."


Voorz. René Voigt (DB)

"Hamerstuk, neem ik aan?"

Burgemeester Martijn Smit merkte op dat hij een voorstander is van inspraak en een tegenstander van het gebruik van het burgerpanel voor politiek gevoelige zaken. (Dus ook geen bloembakken... red. WWK)

Hadden de indieners net een ferm besluit genomen, sloeg de twijfel weer massaal toe. Het gevolg, weer een schorsing.


Koortsachtig overleg tussen de indieners.
inspreken, evalueren of helemaal niets?
Op de achtergrond wachten griffier Ina Schutte en voorzitter René Voigt geduldig op de witte rook.

Het goede nieuws werd dit keer door Felix Flameling (GL) gebracht. "Dankzij de positieve inbreng van Dorpsbelangen hebben wij besloten om op donderdag 17 oktober een inspraakavond te houden, opdat in de raad van 31 oktober het besluit genomen kan worden. De inspraakavond zal worden gepubliceerd in Wijdemeren Informeren.
Marcel Maassen verbaasde zich nog over de haast die de indieners hadden. "Waarom doen we geen normale inspraakprocedure met termijnen etc.? "

Voorzitter René Voigt, die de avond voortreffelijk voorzat, evenals zijn partijgenoot Ria Hennis de avond tevoren, peilde nog even de mening of het voorstel als hamerstuk naar de raad kon. Onder enig misbaar werd duidelijk dat dat niet zal gebeuren.

Leerzaam avondje

Een les initiatiefvoorstellen maken en inbrengen.

  • Geef de indieners van die fluorescerende vesten met het opschrift INDIENER aan, opdat duidelijk is wie er indienen en wie niet.
  • Zorg dat de communicatie over een initiatiefvoorstel net zo degelijk is als over ieder ander voorstel.
  • Denk na over de noodzaak van informatieavonden, inspraak, bezwaar maken en andere procedurele kwesties die nodig kunnen zijn.
  • Neem aanpassingen in andere verordeningen, zoals hier de APV, meteen in het voorstel mee.
  • Als het over een proef gaat, denk dan vooraf na over de evaluatie achteraf en de daarbij gehanteerde criteria.
bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief