WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zwerfdieren naar Amersfoort
Wijdemeren, vr 22 maart 2013

De raad nam gisteren nipt een voorstel aan om zwerfdieren via Naarden in Amersfoort te gaan opvangen. Dat ging sommigen aan het hart.

Onduidelijke rol Crailo

Het Dierenasiel Crailo is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest en dat niet altijd op een positieve manier. Zo zouden er commerciële belangen door de opvang heen spelen en werden en worden er verschillende bedragen genoemd die nodig zijn om het asiel in stand te houden en wel of geen nieuwbouw te plegen. Ook waren er regelmatig aanvaringen met de gemeente Hilversum. Zo zou er indertijd een bouwvergunning voor nieuwbouw zijn afgegeeven en weer ingetrokken, nadat het asiel een groot bedrag aan leges betaald had. Dat geld kwam niet terug. Om kort te gaan het dossier Crailo is lang en ingewikkeld.

Dat onduidelijke en mistige imago van Crailo speelde door het hele debat over de vraag of Wijdemeerse zwerfdieren (honden, katten en knagers) moeten worden opgevangen in Crailo, dan wel in Amersfoort. Het debat ging niet over de vraag of het asiel wel of niet kan blijven bestaan. dat bestaan schijnt niet in gevaar te zijn en te komen. In lijn met een besluit dat de meeste gewestgemeenten al hebben genomen, stelde het college voor om ook de Wijdemeerse zwerfdieren naar Amersfoort te brnengen.


DB stemt bij handopsteken over de opvang van zwerfdieren in Amersfoort.
De hele fractie steekt zijn hand op bij "Tegen", behalve Miep van Hattem.
Van voren naar achteren: Ben Steenvoorden, Co de Kloet, Miep van Hattem (arm omlaag!), René Voigt, Joep Nuissl, Ria Hennis en de armen van Marcel Maase en Henk de Kloet.
Foto: Herman Stuijver/WWW/Brug/NS.

Crailo is van ons

Ria Hennis (DB) opende het debat. "Wij hebben ons verdiept in de materie. Het lijkt simpel, maar dat is het niet. Onze sympathie ligt bij Crailo. Crailo is volledig gecertificeerd. Dat wordt bevestigd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming." Ria Hennis : "Ik mag het niet in het openbaar zeggen en dat doe ik dus ook niet: Hilversum speelt waarschijnlijk een rol in deze kwestie. De nieuwbouw is door Hilversum getraineerd." Zij sloot af met de aanbeveling om bij Crailo te blijven. "Crailo is van ons."

Een beetje gecertificeerd?

Joep Frijdal (VVD) stelde aanvullende vragen. O.a. over de certificering die buitengewoon mistig schijnt te zijn. Wethouder Boermans antwoordde hem met de mededeling dat Crailo wel is gecertificeerd, maar niet in de zomer, maar dan wordt de situatie gedoogd. Eventuele nieuwbouw zou aan de zomerse gedoogsituatie een eind moeten maken. Nadat Frijdal had vastgesteld dat je niet een beetje gecertificeerd kan zijn, evenmin als een beetje zwanger, bevestigde Boermans dat Crailo gecertificeerd is.

Nanne Roosenschoon (D66) vond Amersfoort wel erg ver weg voor de zwerfdierenopvang. Felix Flameling (GL) stelde vast dat er al jaren gesteggel is over Crailo. "Ben je gecertificeerd, dan voldoe je aan de eisen.":stelde hij vast. Jan Hermans (PvdA) vroeg wat er zou gebeuren als Wijdemeren als enige niet mee zou doen in het gewest. Op die vraag moest de wethouder het antwoord schuldig blijven.

Exceptioneel hoge kosten

Theo Reijn (CDA) wees erop dat Crailo als asiel niet om zal vallen als onze zwerfdieren naar Amersfoort gaan. Volgens hem voldoet Crailo wel, maar staat de boel daar op instorten. Amersfoort biedt een toekomstvaste oplossing voor de zwerfdieren die volgens het Honden- en Kattenbesluit moeten worden opgevangen. De kosten die Crailo voor het opvangen van dieren vraagt zijn exceptioneel hoog. Crailo vraagt € 1,35 per inwoner per jaar. Dat komt neer op 30.000 euro per jaar. Volgens de wethouder is dat 3 a 4 keer hoger dan wat Amersfoort daarvoor vraagt.

Tussen René Voigt (DB) en wethouder Joost Boermans ontstond een klein verschil van mening over de kosten. Volgens Voigt is die 1,35 nodig als ze nieuwbouw gaan plegen, volgens de wethouder vraagt Crailo dat geld sowieso aan Wijdemeren. De wethouder verklaarde overigens dat Wijdemeren tot nu toe voor een dubbeltje op de eerste rang zat. Wijdemeren betaalde ruim 4.000 euro p.j.

Het duizelde Felix Flameling allemaal, voor hem reden om te vragen om een schorsing opdat hij even kon overleggen.

Van Hattem en Roosenschoon staken over

Na de schorsing werd meteen tot stemming overgegaan. Nu heeft DB de absolute meerderheid, en nu werd die niet waargemaakt omdat Ab Krook en Emile Bakker afwezig waren, al weten wij niet hoe die gestemd zouden hebben.
Zowel bij de voor- als de tegenstanders van het voorstel om naar Amersfoort te gaan sprong één kikker uit de kar. Bij DB stemde Miep van Hattem afwijkend van de rest van haar partij voor het voorstel. De rest was tegen. Nanne Roosenschoon (D66) stemde binnen de rest van de raad als enige tegen het voorstel.

Zo werd met 9 stemmen voor en 8 tegen besloten om de zwerfdieren naar Amersfoort te transporteren.

bron
WWK
foto
Herman Stuijver
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief