Op de raadsagenda stond gisteren het omstreden bestemmingsplan voor het Oppad in Oud Loosdrecht. Het werd aangenomen, waarmee de weg vrij is voor het bouwplan.
Protest Chamboné
Sjors Chamboné overhandigt de handtekeningen aan burgemeester Martijn Smit.
Foto: Herman Stuijver/WWW/Brug/NS.
Voorafgaand aan de raad kreeg Sjors Chamboné, de voorman van het verzet tegen het bestemmingsplan, de gelegenheid om handtekeningen aan te bieden en een vlammend betoog te houden tegen het bestemmingsplan. Hij wilde dat het besluit van de hamerstukkenlijst werd gehaald, sterker nog dat besluitvorming over het bestemmingsplan zou worden uitgesteld. Volgens Chamboné is de financiële onderbouwing zodanig onvoldoende dat het bouwplan nu al failliet is, nog afgezien van het feit dat er vervuilde grond moet worden gesaneerd. Nadat hij zijn betoog had gehouden overhandigde hij handtekeningen van 39 ondernemers en 191 inwoners van Oud Loosdrecht, die zijn protest ondersteunen, aan burgemeester Martijn Smit.
Stukken niet gelezen?
Bij de aanvang van de raadsvergadring verzocht Jan Verbruggen namens het CDA om het bestemmingsplan van de hamerstukkenlijst te halen voor bespreking. Dat leidde tot een kritische vraag van René Voigt (DB) waarom Verbruggen dat wilde, want alles was toch bekend en het verzoek leidde tot een kribbige reactie van Joep Frijdal (VVD). Die beschuldigde Jan Verbruggen er van dat hij zijn stukken niet gelezen zou hebben, omdat alles toch bekend is. Het eindresultaat van de schermutselingen was dat het bestemmingsplan als eerste agendapunt behandeld zou worden, omdat er nogal wat belangstellende burgers op af waren gekomen.
Eénmansprotest
Het CDA pleitte voor uitstel van de besluitvorming over het bestemmingsplan omdat met name de vervuiling een onzekere factor in het hele verhaal is.
Wethouder Jaap van Waveren maakte korte metten met alle oppositie tegen het bestemmingsplan. De protesten bestempelde hij tot insinuaties van één persoon. Over het plan is veel overleg geweest, hetgeen tot aanpassingen heeft geleid, waarmee een plan is ontstaan waar iedereen mee kan leven. Voor het knelpunt parkeervoorzieningen is een extra onderzoek gedaan van 50.000 euro. Ook dat leidde tot overeenstemming. Over de vervuiling verklaarde de wethouder dat de saneringskosten volledig gedekt
zijn in het bouwplan. "Er is geen sprake van dat het plan failliet zou zijn, zoals door één persoon voortdurend beweerd wordt."
Door een ringetje
Veel debat volgde niet op de mededelingen van de wethouder. Martin Vuyk (VVD) verklaarde dat hij nogal eens kritisch is over bouwplannen van de wethouder, maar dat dit plan "om door een ringetje te halen is". Liessbeth Siderius (Siderius) gaf ook steun aan het plan omdat het goed past in de toekomst. Zij pleitte ervoor dat de parkeerproblematiek in Oud Loosdrecht veel ruimer wordt bekeken, omdat die op hoogtijdagen in het hele dorp speelt. Jan Verbruggen (CDA) wees erop dat de woordvoerder weliswaar maar één persoon is, maar dat die wel met veel handtekeningen was gekomen.
Jaap van Waveren sloot aan op de opmerking van Liesbeth Siderius dat ook OKL-voorzitter Wim Lorjé afgelopen maandag opriep om iets te doen aan de parkeerproblemen in heel Oud Loosdrecht. Van Waveren sloot af met de opmerking dat hij blij is dat er nu gebouwd kan worden voor jonge gezinnen, "want daar gaat u allemaal aan voorbij".
Alleen CDA tegen
Bij de stemming bloeek de hele raad voor te stemmen met uitzondering van de drie CDA leden. Dat leidde tot een opmerking van René Voigt (DB) die zei dat het CDA de actie had ondernomen voor de bühne. Die opmerking werd niet door Theo Reijn (CDA) in dank afgenomen. Overigens waren van DB twee leden afwezig wegens ziekte, te weten Ab Krook en Emile Bakker. Het werd dus 14 tegen 3 voor.
|