WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Warinschool: Schaaksucces!
Wijdemeren, ma 11 maart 2013

De Warinschool en de Sterrenwachter speelden eergisteren in Amersfoort in de eerste ronden van het regionale schoolschaaktoernooi.

ingezonden bericht

Warinschool door naar volgende ronde

Zaterdag 9 maart zijn de eerste ronden van het regionaalschoolschaaktoernooi in Amersfoort gespeeld. Namens de gemeente Wijdemeren waren er een team van de Sterrenwachter uit Loosdrecht en een team van de Warinschool uit Nederhorst den Berg afgevaardigd.


de Warinschool oefent nog even

Het team uit Loosdrecht zat in een zware poule, met voornamelijk teams uit grote steden, Utrecht, Amersfoort, houten etc. In de grote steden is het natuurlijk veel moeilijker om je te plaatsen omdat er daar meer teams aan de schoolschaakkampioenschappen meedoen, er meer schaakclubs zijn die zich ook met de jeugd bezighouden, iets wat in de Wijdemeren erg genmist wordt. Ook de club uit Weesp heeft geen jeugd zodat men al gauw is aangewezen op Bussum, Hilversum of Loenen aan de Vecht, of op de mensen die bereid zijn op scholen les te komen geven, zoals Johan Verburg en Patrick Kreuning.

Het team van de Sterrenwachter had zoals gezegd een zware loting, maar er ontbrak ook nog wel wat ervaring, slordige en onnodige fouten in de opening, te snel spelen en meer van dat soort dingen. Daardoor eindigde het team als achtste en laatste in de poule, waarbij Jan Anne het met 2 punten het beste deed.

Bij het team van de Warinschool ging het een stuk beter, de eerste ronde werd met 3-1 gewonnen, de tweede was een reguliere 4-0 winst doordat Tuindorp niet was komen opdagen. Er werd ook wel verloren en gelijkgespeeld waardoor bij de laatste ronde er minimaal gelijk moest worden gespeeld tegen de Julianaschool die 3e stond, de Warinschool stond 4e en de Regenboog op de 5e plaats. De laatste kreeg die laatste ronde een reguliere 4-0 winst daar ze vrij waren. Maar als de Warinschool won waren ze zeker van een plaats in de volgende ronde. Al gauw stond het 1-1 en even later kwam de Warinschool met 2-1 achter, de laatste partij moest gewonnen worden. Dat leek ook wel mogelijk daar de speler van de Warinschool een toren en een loper meer had en bovendien een mooie vrijpion. Maar hij moest ook uitkijken voor eeuwig schaak, beiden hadden de dame nog op het bord en de witte koning stond redelijk onbeschermd. Een mataanval werd afgeslagen door wat tussenschaakjes van zijn opponent waarna een pion op f6 sneuvelde. Toen besloot de jongen van de Warinschool dan maar de vrijpion in de strijd te gooien en zijn opponent besloot die aan te pallen in plaats van voor eeuwig schaak te gaan. De promotie was echter niet te stoppen, er volgde dameruil en uiteindelijk werd het 2-2.


het team van de Sterrenwachter met Patrick als begeleider

Nu hadden zowel de Regenboog als de Warinschool 14 bordpunten en 7 matchpunten. De onderlinge partij was ook in 2-2 geëindigd, dus wat nu? De hoofdarbiter moest er aan te pas komen. Hij legde uit dat het 4e bord kwam te vervallen in de onderlinge partij en dus het resultaat op de eerste 3 borden telt als doorslaggevend. Was bord 4 in remise geëindigd dan was bord 3 ook komen te vervallen. De Warinschool had op bord 4 verloren, die 0 werd zo dus weggepoetst en er bleef een 2-1 overwinning staan.

Zaterdag moeten de mannen dus opnieuw aan de bak, en uiteraard zijn Patrick en Johan er ook weer bij. Johan had ook nog beloofd pannenkoeken met de jongens te gaan eten als ze door zouden gaan naar de volgende ronde, Patrick zal dan ook meegaan.

Vorig jaar werd de Curtevenneschool 16e, dat is tot nog toe het beste resultaat. Of de adspirant-grootmeesters van de Warinschool dat record gaan verbreken weten we na 16 maart aanstaande.


het team van de Warinschool met Johan als begeleider

Dank gaat uiteraard weer uit naar alle sponsoren, kindercastingburo The Kids, Berko, Smallenburg verf en behang, Oogmerk Briljant, Uitgeverij en weerstation de Arend, Rijwielhandel W. de jongh, en C1000 van de Bunt, daarnaast dank aan de vele vrijwilligers van zowel het locale als het regionale toernooi, en de organisatie van beide toernooien.

Elke dag even uw schaakkennis trainen? Kijk op http://schoolschaak.tk voor elke dag een ander schaakprobleem.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief