ingezonden brieven
Slaap kindje slaap, daar buiten loopt geen schaap (meer)
Deze tekst past goed bij de aanhoudende aandrang van veel belanghebbende om een aantal drijvende woningen op de voormalige belt Groenewoud neer te leggen. Vervolgens wordt door zogenaamde inspraak avonden de hele meute om de tuin geleid want het grote geld en projectontwikkeling moet zegevieren. Ieder nadenkend mens weet dat je niet op een voormalige stortplaats bouw of andere activiteiten moet ontwikkelen. Het hele belt probleem bagatelliseren en minimaliseren is een goede manier om het probleem weg te wuiven en je zin te krijgen. Er is maar een optie en dat is saneren van deze polder en het dan teruggeven aan de natuur dit is ook het enige waar Natuurmonumenten zich mee bezig moet houden. Want als we dit niet doen is het oppad straks een fietspad en zal de dit laatste stukje polder tussen s-Graveland en Kortenhoef voor altijd verdwenen zijn.
Misschien handig om even 33 jaar terug te gaan in de tijd, en te lezen wat de gevolgen kunnen zijn als er niet wordt nagedacht over dit soort zaken.
Ben Raven,
Kortenhoef
http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2004-2005/Lekkerkerk.html
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/achtergrond/achtergrond/legendarische-gifaffaire.169959.lynkx
Beste lezers,
Ik volg de dorpse actualiteit niet op de voet en kijk slechts af en toe op onze WijdemeerseWebkrant. Ik verbaas me een bericht aan te treffen over de voorgenomen bouw van 'waterwoningen' op de voormalige belt. Ik dacht dat dit plan allang van tafel was. Jammer genoeg kan ik niet in het archief kijken (dat is nu niet actief) (maar nu weer wel red. WWK) dus kan ik de discussie niet terughalen.
Maar toch een reactie van mij: als kind van 10-12 jaar oud speelde ik vaak met vriendjes op de belt. We spreken dan over 1970-72. Het was daar altijd spannend omdat je daar niet mocht komen natuurlijk, maar ook om wat je allemaal kon vinden. En dat staat mij nog goed voor de geest. Zo lagen er bv. duizenden TL-lampen afkostig uit de glastuinbouw die we kapot gooiden omdat er dan zulke fraaie witte wolken uit kwamen....of duizenden rollen breed plakband waarmee we zelfs de fiets van de schoolmeester hadden vastgeplakt aan het fietsenrek. Hartstikke leuk natuurlijk als je kind bent. Er kwam een einde aan toen, ik meen ook in 1972, de belt in de brand vloog. Bijna twee weken lang brandde de belt als een ondergrondse veenbrand, vrijwel niet te blussen. "s Nachts gaf de belt een feeëriek schouwspel met vlammen in alle kleuren van de regenboog. Op kilometers afstand bij de Klapbrug waar ik woonde (en nog steeds) begon je te hoesten van de zwavelige dampen die vrijkwamen. Ik kan me dit nog zeer goed herinneren daar mijn vader destijds brandweercommandant was.
Zelfs als kind wist ik al dat er op de belten in ons dorp bepaald niet alleen huisvuil werd gestort integendeel. Uit verhalen en krantenberichten weten we dat zowat de hele industrie uit de regio en ook van ver daar buiten (chemisch) afval stortte, zelfs 's nachts. Dat kwam o.a. van firma's als Polak en Schwartz en de IFF. Op de Loodijk vloog eens spontaan een vrachtauto met afval van P en S in de fik die was helemaal geladen met flesjes met onbestemde inhoud. Ik heb nog altijd een kopie van een krantenartikel uit de jaren tachtig bewaard met de kop "Jarenlang ongestoord gif gestort in Kortenhoef'. In dit lange artikel worden enige Kortenhoevers geinterviewd zoals Jaap Pos en bloemenkweker Dick Fontijn die spreken van 'karrevrachten met 200 liter vaten' die daar gedumpt zijn of gewoon zijn leeggelopen. Er is in het artikel zelfs sprake van een spoedonderzoek door de Provincie en het zuiveringschap.
Cornelis Smallenburg
's-Graveland
Nog even een aanvulling op mijn artikeltje van zojuist. Woningen bouwen op een belt vindt ik persoonlijk al twijfelachtig maar om dit gebied gedeeltelijk onder water te gaan zetten vind ik heel tricky. Ik ben bang dat deskundigen en planners geen goed idee hebben wat daar (en elders in de gemeente, ook langs de Loodijk bv.) destijds in de jaren 50 en zestig allemaal is gestort. Als huizenkoper zou ik een clausule in mijn koopcontract willen hebben waarin de overheid eventuele toekomstige schade op zich neemt. Misschien is een alternatieve bestemming als een golfterrein of een ponyweide zo gek nog niet..
Cornelis Smallenburg
's-Graveland
|