In 1983 gaf Vrij Nederland de "Kleine Gifatlas van Nederland" uit, een bijlage waarin honderden giflokaties werden opgesomd, ook in 's-Graveland.
Op 19 maart 1983 verscheen de Kleine Gifatlas van Nederland als bijlage bij Vrij Nederland. Wij kregen een exemplaar te leen van het oud-raadslid van 's-Graveland, Rie Boeve, waarvoor wij haar bedanken.
Twintig stortplaatsen in Kortenhoef
1587 vervuilde locaties in heel Nederland werden in De Kleine Gifatlas door wetenschapsjournalist Rob Sijmons beschreven, waarvan 196 in Noord-Holland en 110 in Utrecht en daarvan dan weer twintig stortplaatsen in de buurt van de Kortenhoefse Plassen. In de gif-top-dertig staat 's-Graveland op plaats 27 met een complex vuilstorten. (NB. toen was Kortenhoef nog gemeente 's-Graveland.) De belt Groenewoud was in gebruik van 1959 tot en met 1973. (PDF 3 Mb)
Vergunningen
Minister Ginjaar beloofde in 1980 dat de Nederlandse bodem in 1990 schoon zou zijn, zo staat te lezen in de VN-bijlage. De chemische industrie beweerde toen dat men niet wist dat bijv. cyaniden en arseenverbindingen gevaarlijk waren en dat terwijl iedere lezer van detectives die gevaren wel kent. De directeur van Shell Chemie Nederland verklaarde in de bijlage dat zijn bedrijf nooit ook maar iets gestort heeft, maar dat Shell afvoerbedrijven inschakelde die over de benodigde vergunningen beschikten. En zo deden al die bedrijven het, met of zonder de benodigde vergunningen.
Enkele scans uit de VN-bijlage:
De Top 30 in Nederland.
's-Graveland/Kortenhoef
De beschrijving van de 20 belten (57 t/m 76) in de gemeente 's-Graveland.
De Gooi en Vechtstreek
Dossier Groenewoud |