WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Dorpscentrum Ldr op zijn Gat
Oud Loosdrecht, wo 24 juli 2013

De ontwikkeling van het Dorpscentrum Loosdrecht ligt compleet op zijn gat. Partner Heijlijgers gooide de handdoek in de ring waarop Wijdemeren het contract ontbond.

Lijk in de kast

Tijdens de aller- allerlaatste raadsvergadering van de raad in Loosdrecht, op 20 december 2001, 11 dagen voor de fusie met Nederhorst en 's-Graveland, besloot de gemeenteraad van Loosdrecht unaniem dat het Dorpscentrum Oud Loosdrecht ontwikkeld zou worden. Daarmee zadelde Loosdrecht de fusiegemeente op met een lijk in de kast dat de Wijdemeerse burger al heel veel geld heeft gekost. Tijdens de raad van 20 december 2001 zat Dorpsbelangen Loosdrecht nog niet in de Loosdrechtse raad. De partij wist toen al wel dat men in november drie zetels had behaald met de herindelingsverkiezingen. DBL was tegen de bouw van het Dorpscentrum, maar stond op 20 december 2001 machteloos langs de kant. Burgemeester Jos Gieskens, de motor achter het Dorpscentrum, sprak in die raad van "buitenparlementaire oppositie" van DBL en de, nog net niet geïnstalleerde, VVD raadsleden, die ook tegen het plan waren.

Het kan verkeren

Met die geschiedenis in het achterhoofd is het opvallend dat een college waarin DB domineert en een raad waarin DB de absolute meerderheid heeft het besluit neemt om de samenwerkingsovereenkomst voor het Dorpscentrum te ontbinden. Op 7 mei vorig jaar werd bekend dat er al 2,2 miljoen euro in de stroppenpot voor het Dorpscentrum was gestort, omdat men de problemen wel zag aankomen. (In ambtelijke termen heet dat een voorziening van 2,2 miljoen euro treffen, dat klinkt heel vriendelijk, maar is het niet.) Aan proceskosten en juridische bijstand is waarschijnlijk ook een zeer fors bedrag uitgegeven de afgelopen twaalf jaar.
DB wethouder Jaap van Waveren mag zijn borst nat maken om nog iets van dit zinkende schip te maken, zonder dat het de Wijdemeerse burger nog meer miljoenen gaat kosten. (Die dan worden uitgegeven door DB Financiënwethouder Gert Zagt.) Het kan verkeren.


Artist Impression.

Zie ook www.dehavenvanloosdrecht.nl.

Dossier Dorpscentrum Loosdrecht

persbericht

Wijdemeren ontbindt samenwerkingsovereenkomst dorpscentrum Oud-Loosdrecht

Gemeente Wijdemeren heeft de samenwerkingsovereenkomst met Heilijgers projectontwikkeling BV voor de ontwikkeling van het dorpscentrum Oud-Loosdrecht ontbonden. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden om ontwikkeling te realiseren met de uitgangspunten van het bidbook uit 2008. Een plan van aanpak wordt september 2013 aan de gemeenteraad aangeboden.

De gemeente en Heilijgers sloten in 2010 een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het dorpscentrum Oud-Loosdrecht met passantenhaven, 2 appartementengebouwen met ondergrondse parkeerkelder en commerciële ruimten, een horecapaviljoen en een dorpsplein. Eind 2010 is Heilijgers gestart met de verkoop van de eerste appartementen. De afgesproken 70% voorverkoop om te starten met de bouw is niet gehaald. Vervolgens hebben de partijen in 2012 gezamenlijk gezocht naar een haalbaar alternatief plan. Heilijgers is inmiddels slechts nog bereid tot uitvoering van een alternatief plan, indien de gemeente – in afwijking van de overeenkomst – de voornaamste risico’s van de ontwikkeling op zich neemt. Omdat Heilijgers weigert uitvoering te geven aan de oorspronkelijke overeenkomst heeft de gemeente de overeenkomst ontbonden, in de hoop op andere wijze alsnog zo snel mogelijk tot ontwikkeling van het dorpscentrum te kunnen komen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief