WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM verbetert Waterkwaliteit
Breukeleveen, do 24 januari 2013

Rondom de eendenkooi bij Breukeleveen wordt gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit. Meer licht, meer ruimte, minder blad in het water.

persbericht

Herstel waterkwaliteit in Weerslootgebied

Nu wordt in opdracht van Natuurmonumenten rondom de eendenkooi bij Breukeleveen gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit. Daarvoor worden een aantal bomen rondom en in het gebied weggehaald. Zo komt er meer ruimte, meer licht en hebben de sloten minder last van bladafval.

De eendenkooi ligt in een bos van zes hectare rondom de kooiplas, omgeven door weiland en moerasbos Oorspronkelijk diende de kooi om eenden voor de consumptie te vangen, maar daar is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw mee gestopt.

Zodra het weer het toelaat worden de sloten rondom ook gebaggerd. In oktober is Natuurmonumenten al gestart met omvangrijk baggerwerk in dit mooie gebied ten zuidoosten van de Loosdrechtse Plassen. Rondom de Weersloot bevindt zich een waardevol laagveengebied, karakteristiek, open landschap met grasland en moerasbos. Een groot deel van de sloten in dit gebied stonden in het verleden vol met krabbenscheer. Deze planten zijn nu bijna verdwenen uit deze sloten, dat is een teken dat de waterkwaliteit achteruit gaat. In de meeste sloten zit nu een dikke laag organisch materiaal, oftewel bagger. Dit bestaat voornamelijk uit veenrestanten die van de oevers zijn losgekomen. Daarnaast wordt de extra bagger ook gevormd door teveel bladafval van de aangrenzende bomen.

De maatregelen die Natuurmonumenten in samenwerking met het waterschap nu neemt, worden uitgevoerd in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KWR) om de waterkwaliteit te verbeteren. Veel aan- en afvoersloten zijn al uitgebaggerd, nu is het werk om de eendenkooi van Breukeleveen deels op te schonen gestart. Ook worden er bomen die over het water hangen verwijderd.

Het teveel aan bagger zorgt op allerlei manieren voor achteruitgang van water- en natuurkwaliteit. Het vertraagt de doorstroming van water hierdoor wordt het slootwater troebel en heeft zelfs een donkergrijze kleur. Ook de overdaad aan organische stoffen in het water zijn bedreigend voor kwetsbare planten en dieren.

De komende jaren zullen er o.a. in de Vechtplassen meer van dit soort maatregelen uitgevoerd worden om de waterkwaliteit te verbeteren.

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Hoogheemraadschap AGV en Provincie Noord-Holland.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief