WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gnoestallen Gerestaureerd
's-Graveland, do 24 januari 2013

De historische gnoestallen in het Bos van Blaauw op de buitenplaats Gooilust worden door Natuurmonumenten gerestaureerd en in mei opgeleverd.


Gnoe's (ook wel Wildebeesten genoemd) in hun natuurlijke omgeving op de Serengeti hoogvlakte in Tanzania tijdens de grote trek. Rechtsboven op de horizon een kudde van honderden gnoe's en zebra's.
(Foto: Nadja Jungmann)

persbericht

Historische gnoestallen worden gerestaureerd

Op buitenplaats Gooilust laat Natuurmonumenten nu de oude gnoestallen restaureren. Ze staan langs de weide achter het landhuis. De laatste jaren werden deze gebouwen gebruikt als paardenstallen, maar eind negentiende eeuw zijn ze hier neergezet voor de gnoes die de eigenaar van Gooilust in 1886 uit Zuid Afrika naar ‘s-Graveland haalde.

De houten stallen zijn flink aangetast door schimmel en houtworm, een grondige restauratie was hard nodig. Dit zijn toch gebouwen die samen met de speciale weide en de bijzonder muur voor het landhuis een belangrijk onderdeel zijn van de geschiedenis van de Buitenplaats Gooilust. De cultuurhistorische elementen, zoals de constructie met extra lage deuren voor gnoes komen weer terug. Bijna al het hout dat gebruikt wordt voor de restauratie komt uit de bossen van Natuurmonumenten.

Naar verwachting zal de restauratie in mei 2013 klaar zijn. Natuurmonumenten heeft er voor gekozen om de restauratie samen met leerwerkbedrijven te doen om jongeren deze ervaring te bieden. De restauratie wordt uitgevoerd door leerlingen van SSP Amsterdam, dat is een opleidingsbedrijf voor de bouw. En er wordt gewerkt met het opleidingbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek om hun leerlingen betrekken bij de restauratie van de stallen. Ze maken in hun werkplaats de meeste nieuwe houtconstructies die later ter plekke gemonteerd kunnen worden.

Gooilust staat ook bekend als het Bos van Blaauw. De oud-eigenaar Frans Blaauw, getrouwd met erfgename Louise Six, reisde veel en nam overal dieren mee en ook exotische bomen en planten. Gooilust werd bekend om zijn bonte verzameling van dieren. Bedreigde dieren zoals de Europese bizon, het Przewalski paard en de witstaartgnoe werden door Blaauw naar Gooilust gehaald en kregen daar speciale weides. De gnoes hadden een weide van 3 hectare waar vanuit het landhuis goed zicht op was. Vanuit Engeland was het idee van een Aha meegenomen. Dat is een gemetselde muur tussen het hogere gazon en de lagere gnoeweide, zo had men een onbelemmerd uitzicht op de gnoes.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van de overheid (BRIM) voor de instandhouding van monumenten.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
div.
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief