WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De wil van de VVD-kiezer
Kortenhoef, do 10 januari 2013

Douwe van Essen vindt dat Liesbeth Siderius terecht claimt dat zij met voorkeursstemmen gekozen is en daarom de zetel mag behouden.

Opinie

ingezonden brief

Beste Cor,

Met je constatering dat de VVD nogal verkrampt reageert op afwijkende meningen leg je de vinger op de zere plek. Verder prijs je Liesbeth Siderius voor haar stellingname in de laatste raadsvergadering en suggereer je dat ze zich daarmee heeft verzet tegen (de schijn van) belangenverstrengeling bij de behandeling van een bestemmingsplan in Loosdrecht. Hulde dus voor Liesbeth, zeker wanneer je bedenkt dat de VVD met de akkefietjes in Limburg en Noord-Holland ook al behoorlijk gezichtsverlies heeft geleden.

Maar dan scheiden onze wegen. Je schrijft dat zij zonder de VVD daar niet had gezeten en dat haar vrouw-zijn de rest heeft gedaan. Pure mazzel dus. Maar die redenering gaat wel een beetje mank: het vrouw-zijn helpt zeker, maar wanneer je zoveel stemmen krijgt dat je opschuift naar plaats 2 van de VVD-lijst, dan zien de kiezers jou toch echt liever in de raad dan anderen met minder voorkeursstemmen. En 226 voorkeursstemmen is toch niet verkeerd wanneer je bedenkt dat zij pas sinds 2008 in Loosdrecht woont.
 
Veel belangrijker nog is dat zij door de kiezers op die plek is gezet. En zolang zij (misschien zelfs als geen ander) de lijn van de VVD blijft volgen en geen eigen partij opricht lijkt mij dat ook heel legitiem. Maar uiteindelijk gaat het er niet om wat de VVD of jij en ik daarvan vinden, maar wat er wettelijk is geregeld.
 
Artikel 10 van de Gemeentewet is daarover heel duidelijk: in beginsel beschikt de ambtsdrager zelf over zijn zetel en heeft hij het mandaat van de kiezer om op te treden als volksvertegenwoordiger tijdens de lopende zittingsperiode. Juridisch opeisen van het raadslidmaatschap door een politieke partij is derhalve niet mogelijk.

Nu weten jij en ik dat een aantal partijen (o.a. de VVD en het CDA) kandidaten vooraf schriftelijk laat verklaren dat ze in dit soort gevallen hun zetel in de raad teruggeven aan de partij. Een soort van gentlemens agreement, maar dan wel met het mes op de keel: tekenen is een must, anders kom je gewoon niet op de lijst.

Goed beschouwd is opstappen dus geen optie maar kiezersbedrog.

Douwe van Essen,
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief