WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VVD: De weg kwijt.
Nederhorst den Berg, do 10 januari 2013

Cor Koster denkt dat de VVD een beetje de weg kwijt is. Tegelijkertijd raadt hij Liesbeth Siderius aan om af te treden.

Opinie

ingezonden bericht

Volkspartij voor Vrijheid van Denken?

De VVD lijkt een beetje de weg kwijt te zijn. In Hilversum werkte men de eigen wethouder Frans van Osch weg, terwijl de rest van de raad geen moeite met hem had.

In Wijdemeren werd een paar jaar geleden Ruud Buijs - inmiddels overleden - uit de fractie gezet vanwege afwijkend stemgedrag. En nu werd Liesbeth Siderius de deur gewezen omdat ze een andere mening had dan de rest van de VVD-fractie.

Het siert Liesbeth Siderius dat ze op de laatste raadsvergadering tegen een amendement van haar eigen fractie stemde. Zij vond het - terecht - onjuist om wild-west praktijken van burgers te legaliseren. De beide andere VVD'ers vonden dat niet zo erg. Je vraagt je af of ze even coulant geweest zouden zijn als de betrokken ondernemer een PvdA'er geweest was met een eigen fietsen-museum in plaats van iemand met een eigen Mercedes-museum.

Het is nog niet bekend of Liesbeth haar raadszetel behoudt of dat ze die "teruggeeft" aan de VVD. Kennelijk vormt het feit dat ze met veel voorkeursstemmen gekozen is een overweging voor haar. Toch zou het onjuist zijn om in de raad te blijven.

Net als alle andere raadsleden is ze gekozen op basis van een partijprogramma en op voordracht van een partij. Zelf had ze geen programma waar VVD-leden zich over konden uitspreken. Haar partij heeft al het formele werk gedaan om haar als kandidaat naar voren te schuiven. Zonder die hele partij-omgeving had ze niet 226 voorkeursstemmen gekregen, iets wat ze overigens mede te danken had aan haar vrouw-zijn; mensen nemen vaak de hoogstgeplaatste vrouw op een kieslijst. Hoe dan ook, zonder haar partij was ze geen raadslid geworden.

In elke groep mensen, ook in een fractie of politieke partij, komt verschil van mening voor. Dat is onvermijdelijk en zelfs wenselijk. Vervolgens treden er democratische processen in werking die ervoor zorgen dat er een keuze gemaakt wordt. Er kunnen echter principiële redenen zijn waarom men een andere keuze maakt dan de meerderheid. Daar hoort ruimte voor te zijn. Als die er niet is, zoals kennelijk bij de VVD het geval is, en dit leidt ertoe dat je uit de fractie gezet wordt, dan heb je dat te accepteren, hoezeer je ook het gelijk aan je kant hebt. Dan kun je alleen maar aftreden.

Tegelijkertijd dient de VVD bij zichzelf te rade te gaan. Partijdwang is niet meer van deze tijd. Die tweede V in de naam dient ook te staan voor "vrijheid van denken".

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief