WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vuyk over Integriteit
Horstermeer, zo 6 januari 2013

Martin Vuyk, VVD-raadslid, pakt de handschoen op en reageert op het stuk van Douwe van Essen over bestuurlijke integriteit en de valkuilen.

Update 7-1-2013, 13.38: De reactie van Douwe van Essen op Martin Vuyk is bijgeplaatst.

ingezonden brief

Pars pro toto

Een mooie uitdrukking, “pars pro toto”, oftewel “een deel voor het geheel”. We gebruiken het vaak in de nederlandse taal; “even de neuzen tellen”, terwijl de juf toch echt de kinderen telt. Of het mooie voorbeeld uit het amerikaanse Webster woordenboek: “Holland is pars pro toto for the Netherlands”.

Zó lees ik dan ook de opmerking van Douwe van Essen over de Rotary; het staat voor het totaal aan verenigingsleven in Wijdemeren; daar had willekeurig welke club, vereniging of instelling hebben kunnen staan; de voetbalvereniging, het zangkoor, de kerk, de klaverjasclub. Want van al die clubs, verenigingen en instellingen zijn ook raadsleden lid; natuurlijk toch, het zijn maar gewone burgers die voor 4 jaar een extra taak hebben, namelijk de gehele bevolking vertegenwoordigen in de gemeenteraad.

Nog nooit meegemaakt dat iemand die raadslid werd zijn lidmaatschap van de schaatsclub opzegde omdat er wellicht een verstrengeling van belangen zou kunnen optreden met een van de clubleden. Nee, natuurlijk niet; sterker nog, het is júist de bedoeling dat al die raadsleden makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen, dus is het goed dat die raadsleden ook her en der actief lid zijn; makkelijk benaderbaar.

Wat Douwe van Essen terecht opbrengt is de noodzaak voor een continu besef bij raadsleden dat men in de raad zit voor het algemeen belang; Dat zich dat niet altijd even helder laat definiëren, is eenieder duidelijk; van Essen geeft daar een paar voorbeelden van. Dat is zo in de politiek en dat is zo in het bedrijfsleven.

Van Essen’s vroegere werkgever (en mijn huidige) laat ál haar medewerkers elk jaar een boekje over gewenst gedrag lezen én ondertekenen. Dit wordt vergezeld van een online cursus waarin een aantal situaties worden uitgewerkt en becommentarieerd. Élk jaar weer, élk jaar andere situaties en élk jaar bewust ondertekenen, geen ontsnappen aan.

Drie jaar geleden heb ik dit concept al eens besproken op het gemeentehuis, ik ga dit binnenkort weer eens doen, want het is een perfect middel om raadsleden op dit punt scherp te houden… integriteit, té belangrijk om te laten versloffen.
…en als Douwe van Essen het noemen van de Rotary toch anders bedoeld heeft, dan hoor ik dat graag.

Martin Vuyk,
raadslid

ingezonden brief

Beste Martin,

Het door mij genoemde voorbeeld van de Rotary kan inderdaad zo vervangen worden door willekeurig welke naam van een vereniging of club. Ik heb een paar voorbeelden genoemd om mijn verhaal niet abstract te laten blijven.

Maar wanneer je, zoals jij ook voorstelt, dit onderwerp bespreekbaar en vooral helder wilt maken, dan kun je niet zonder praktijkvoorbeelden. Wat je niet (meer) moet willen is, dat er verhalen de ronde doen die in een soort van roddelcircuit blijven rondzingen en het aanzien en de integriteit van de raad bepaald geen goed doen.

Met vriendelijke groet,

Douwe van Essen
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief