WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 17-2
Kortenhoef, vr 8 februari 2013

Op zondag 17 februari wordt in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef weer een Nescio Lezing annex Koffieconcert georganiseerd. De lezing wordt gegeven door Wim Dooge.

persbericht

Over de verborgen schat van Florence:
“ De fresco’s van Het laatste avondmaal ”

Op zondag 17 februari wordt in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef weer een Nescio Lezing annex Koffieconcert georganiseerd. De lezing wordt gegeven door Wim Dooge.

Sinds het ontstaan van de christelijke kerk en de daarop volgende eeuwen hebben kunstenaars in opdracht van geestelijken voor hun kerken, kloosters en kapellen taferelen uit de Bijbel afgebeeld. Eén van die taferelen is Het laatste avondmaal, dat vaak is opgenomen in een cyclus over het lijden van Jezus. Afbeeldingen hiervan vinden we in de kerken en kloosters terug op altaren, in glas- in- lood vensters, op schilderijen, gebeeldhouwd op de deuren van een kerk en ook op fresco’s.

Florence - toch al niet een slecht bedeelde stad wat kunst betreft- herbergt de grootste collectie fresco’s ter wereld van Het laatste avondmaal.
Vooralsnog is dit (gelukkig) een goed bewaard geheim, waar de toeristen nog vrijwel geen weet van hebben. En omdat deze fresco’s, die meestal te vinden zijn in refters (eetzalen) van kloosters, goed toegankelijk zijn kunt u er dus nog in alle rust van genieten. In de eetzalen van de kloosters komt de dubbele betekenis van het laatste avondmaal goed tot zijn recht:  de afbeelding diende niet alleen om monniken of nonnen eraan te herinneren dat Jezus zijn leven voor hen heeft gegeven, maar ook dat hij tegelijkertijd de eucharistie instelde. Dagelijks namen zij tijdens hun eigen maaltijden zo – zij het op enige afstand-  deel aan dit laatste avondmaal dat Jezus met zijn discipelen heeft genoten.

In zijn voordracht  laat Wim Dooge de ontwikkeling van het thema van Het laatste avondmaal in deze fresco’s zien en toelichten. Het is boeiend om te zien hoe de verschillende kunstenaars dit thema hebben vormgegeven, hoe zij elkaar hebben beïnvloed en met name hoe ze met de Judasfiguur zijn omgegaan.

Wim Dooge (1952), voormalig directeur van de Hotelschool Den Haag, studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam en filosofie in Rotterdam, Heidelberg en Amsterdam. Zijn interesses gaan uit naar de kunsten (in de breedste zin van het woord) en filosofie. En dan vooral uit de periode 1760-1860 in de Continentale en met name de Duitse filosofie.

Het concert rond de lezing wordt verzorgd door:


Martine van Stigt Thans, viool en Daniël van der Hoeven, vleugel.

Zij spelen voor de lezing:

E. Grieg - Sonate nr.1 in F, opus 8
- Allegro con brio
- Allegro quasi andantino
- Allegro molto vivace

Na de lezing:

E. Bloch - Nigun
G. Fauré - Sonate nr. 1 in A, opus 13
- Allegro molto
S. Prokofiev - Melodie nr. 1, 4 en 5 ( uit melodieën voor viool en piano, op. 35)
H. Wieniawski - Capriccio - Valse

Biografie

Martine van Stigt Thans (1989) kreeg haar eerste vioollessen op 7 jarige leeftijd. Momenteel studeert zij bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Pavel Vernikov aan de Scuola di Musica in Fiesole.
Zij prijzen op vele concoursen en volgde masterclasses bij o.a. Vera Beths, Christian Bor, Mark Lubotsky en Josef Rissin. Vanaf haar elfde geeft Martine al concerten en zij soleerde met onder andere het Nationaal Jeugdorkest en het Lithuanian National Symphony Orchestra. Kamermuziek is een belangrijke passie van Martine en zij vormt al geruime tijd een duo met Daniël van der Hoeven. Vanaf 2012 speelt Martine mee in het Gustav Mahler Jugendorchester. De viool van Martine is er een van Matteo Gofriller uit 1700.

Daniël van der Hoeven (1985) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen bij Frits Kroese in Amersfoort. In 2003 begon hij aan zijn Bacheloropleiding bij Ellen Corver aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in mei 2008 afstudeerde. Zijn Masteropleiding volgt hij sinds datzelfde jaar bij Naum Grubert, eveneens aan het Koninklijk Conservatorium. Daniël volgde masterclasses bij onder meer Dmitri Bashkirov, Anton Kuerti en Stefan Vládar en in 2007 en 2008 bij Brigitte Engerer, professor aan het Conservatoire Supérieure van Parijs, van wie hij sinds december 2008 privé-les krijgt. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005. Voorts soleerde Daniël in concerten met het Jeugd Orkest Nederland en gaf hij enkele concerten in Parijs. Hij is tevens actief in de kamermuziek en vormt al geruime tijd een duo met violiste Martine van Stigt Thans. In april 2010 werd Daniël door de internationale vakjury verkozen tot winnaar van het vierde YPF Nationaal Pianoconcours. Als onderdeel van zijn prijzenpakket ontving hij de Youri Egorov Gold Medal uit handen van meesterpianist Evgeny Kissin.

Aanvang: 11.00 uur
Waar : Oude kerkje a/d Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef
Entree : € 7,00

Zie: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief