WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jagthuis: Händel at the Piano
Horstermeer, vr 8 februari 2013

Op zondagmiddag 24 februari treedt de pianiste Daria van den Bercken op in het Jagthuis in de Horstermeer met werken van Händel, Debussy en Beethoven.

persbericht

“Händel at the piano” in het Jagthuis

Pianiste Daria van den Bercken vertelt: “Er zijn momenten in mijn leven wanneer bepaalde muziek - meer dan normaal - een gevoelige snaar in mij raakt. Dan heb ik een gevoel van ongelooflijke schoonheid. Het gebeurde alweer een tijdje geleden bij het doorspelen van de pianowerken van George Frideric Händel.


Daria van den Bercken

Ik was overweldigd door de stilte en melancholie, maar op hetzelfde moment was het muziek die opwindend voelde en energiek. 'Waarom is deze muziek zo zelden uitgevoerd?' vroeg ik me af. Aangezien er geen logisch antwoord is, heb ik me ten doel gesteld om ervoor te zorgen meer mensen de schoonheid en de kracht van deze werken te laten ervaren. Het is een boeiende zoektocht om deze muziek in al zijn facetten te doorgronden. Ik ben begonnen aan deze reis, die ik Handel At The Piano genoemd heb, in de hoop dat u mijn metgezel zult zijn. U kunt dit doen door het bijwonen van een van mijn concerten, op zondag 24 februari in Het Jagthuis in Nederhorst den Berg.”

Sinds het winnen van de Debuut Publieks Prijs in 2006 heeft de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken opgetreden in de meest toonaangevende zalen en festivals in Nederland. Zij studeerde in Amsterdam bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert en twee jaar aan de Jacobs School of Music in Bloomington, Indiana (VS) bij Menahem Pressler en Leonard Hokanson. Op het programma in het Jagthuis naast werken van Händel preludes van Debussy en een sonate van Beethoven.

Zondag 24 februari, aanvang 15.30 uur, entree 17 euro. Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma 24 februari in Het Jagthuis, door Daria van den Bercken

Georg F. Händel Suite in d-klein HWV 428
(1685-1759) Prelude
Fuga
Allemande
Courante
Air+Variaties
Presto

Georg F. Händel Suite in F HWV 427
Adagio
Allegro
Adagio
Fuga
Menuet in g-klein
Chaconne in G

C. Debussy uit Préludes boek 2:
(1862-1917) Ondine
Les Fées sont d’exquises danseuses
Géneral Lavine-Eccentric
Feux d’artifice

L. Van Beethoven Sonate op. 110
(1770-1827)

Biografie Daria van den Bercken

Sinds het winnen van de Debuut Publieks Prijs in 2006 heeft de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken opgetreden in de meest toonaangevende zalen en festivals in Nederland. Verder speelde zij recitals in onder andere Rusland, Brazilië, Frankrijk, Slovenië, VS, Canada, Jordanië, Duitsland, Zweden, Indonesië, Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Tijdens haar studie won Daria van den Bercken meerdere prijzen in onder meer het Steinway Concours, Prinses Christina Concours en de Vriendenkrans 2005 van het Concertgebouw in Amsterdam. In 2010 was zij finaliste van het eerste Internationale Paul Badura Skoda Concours in Spanje.

In 2007 debuteerde Daria met het Rotterdam Philharmonisch Orkest waar ze het pianoconcert van Clara Schumann speelde. Nationale kranten spraken over ‘Daria’s daverende debuut’. Zij kwam terug als soliste bij dit orkest in 2008/09 met Mozart’s pianoconcert in C groot KV 467 onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Datzelfde seizoen soleerde zij met het Gelders Orkest met Mozart’s negentiende pianoconcert en speelde ook met andere Nederlandse orkesten. Daria werkte met dirigenten als Christoph Poppen, JoAnn Falletta, Ivan Meylemans en Shi-Yeon Sung. Weer een seizoen later keerde zij voor de derde keer terug bij het Rotterdams Philharonisch met Messiaen’s Oiseaux Exotiques. In de afgelopen seizoenen speelde Daria ook in festivals zoals het Delft Chamber Music Festival, het Internationaal Gergiev Festival in Rotterdam, het Stift Festival, het Grachtenfestival in Amsterdam en Virada Cultural in São Paulo (Brazilië).

Daria van den Bercken studeerde twee jaar aan de Jacobs School of Music in Bloomington, Indiana (VS) bij Menahem Pressler en Leonard Hokanson. Dit was tijdens haar Bachelor’s Degree (2002) en Master’s Degree (2005) in Amsterdam, respectievelijk bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert.
Masterclasses en extra lessen bij Murray Perahia, Leon Fleisher, Elisabeth Leonskaja, Marie-Françoise Bucquet en Alicia de Larrocha zijn van grote betekenis geweest in de bijdrage van haar muzikale ontwikkeling.

Naast solo-optredens is Daria zeer actief als kamermusicus. Zij treedt regelmatig op met zangers als Christianne Stotijn, Henk Neven en Karin Strobos maar ook met klarinettist Michael Collins, fagottist Bram van Sambeek, het Russische Atrium Kwartet en het Nederlandse Parkanyi Kwartet en Ruysdael Kwartet. Daria geeft regelmatig kinderconcerten door heel Nederland en gaf les aan de Escola Esproarte in Portugal. Deze school is opgezet volgens het Venezolaanse muzieksysteen El Systema.

Daria’s meest recente project Handel At The Piano is erop gericht een wereldwijd publiek kennis te laten maken met de klavierwerken van Händel. Hiervoor kreeg zij in augustus 2012 de prestigieuze Amsterdamprijs toegekend. In oktober 2012 verscheen de cd met werken van Händel op het label Sony Classical.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief