WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
BING Rapport: Wachten op RvS
Wijdemeren, vr 1 februari 2013

De tweede akte van de raadsvergadering van gisteravond was geheel gewijd aan de bespreking van het BING rapport over de kwestie Emmaweg-Neef.

Burgemeester Martijn Smit gaf eerst een inleidende beschouwing. Hij benadrukte dat het gemeentebestuur van Wijdemeren zeer hecht aan integriteit. Daarom is er geen moment getwijfeld of er een onderzoek moest komen op het moment dat de verdenkingen wel erg sterk werden, mede vanwege het opduiken van de (waarschijnlijk valse) machtiging. "Wijdemeren heeft de volle verantwoordelijkheid genomen. Het BING rapport is een goed en zorgvuldig rapport. De conclusie van het onderzoek werpt geen nieuw licht op de procedure die nu bij de Raad van State (RvS) loopt en heeft dan ook geen effect op de bestuursrechtelijke rechtsgang." :aldus Smit. "De RvS komt mettertijd met een uitspraak. Daarna pas zal het gemeentebestuur een afweging maken inzake de vrijstelling (voor het bouwen van de omstreden villa's red. WWK)".
Burgemeester Smit vindt dat het thema integriteit hoog op de agenda staat. Hij wil er dan ook in april meer in het algemeen verder met de raad over over spreken, zonder de directe link met dit BING rapport. "Integriteit moet ook besproken en onderhouden worden, ook als er geen directe aanleiding is." :aldus Martijn Smit.

Alle fracties, met uitzondering van de fractie WIJ, waren blij met de inhoud en de conclusies van het BING-rapport. In het debat kwamen de oude tegenstellingen inzake de kwestie toch weer enigszins boven drijven.


Rechts Theo Reijn (CDA).
"hetze van de media tegen Wim Neef"

Theo Reijn (CDA) opende het debat, ging pal voor zijn ex-wethouder staan en haalde hard uit naar de media. Hij beschuldigde de media dat er een "hetze tegen ex-wethouder Wim Neef" gevoerd werd. En dat terwijl "Wim Neef een volkomen rechtschapen man" is op wie niets is aan te merken. De media maakten zich schuldig aan "suggestieve en ongecontroleerde berichten". Reijn vatte de hele zaak samen met de woorden "iemand voelt zich benadeeld met als gevolg dat dit de gemeenschap veel geld heeft gekost."

Ria Hennis (DB) hield het kort. Zij benadrukte dat de conclusie van het BING-rapport sprak van "naief en onzorgvuldig handelen van de ex-wethouder en het toenmalige college". Ook vond zij dat er indertijd grote fouten gemaakt zijn. Verder wilde zij op dit moment niet gaan in afwachting van de uitspraak van de RvS.

Rechtsongelijkheid


Felix Flameling (GL)

Ben Steenvoorden (WIJ)

Felix Flameling (GL) legde de vinger op de zere plek in het rapport, dat hij prees. Hij wees op de rechtsongelijkheid die indertijd ontstond toen Wim Neef zijn huis aan de Emmaweg verkocht. De nieuwe eigenaar van het huis van Neef kreeg lucht van de bouwplannen van de zwager van Wim Neef. Die nieuwe eigenaar kreeg toen al compensatie om planschade te voorkomen. Hij mocht een garage bouwen. Bovendien werd het kavel van Lüschen toen al verplaatst ten gunste van hem. De buren, de familie Vermeire, wisten op dat moment van niets en kwamen er pas veel later achter dat Lüschen van plan was om een kast van een huis voor hun huis te bouwen. Omdat de gemeente zich had verplicht om alles te doen om de bouw van Lüschen mogelijk te maken, stond de familie Vermeire meteen al op flinke achterstand. (Bladzijde 53 van het BING rapport, zie onderaan dit stuk.)
Felix Flameling verwacht dat de RvS de door BING geconstateerde rechtsongelijkheid zal meewegen in de uitspraak. "Daarna nemen we een besluit over de witte vlek in het bestemmingsplan."

Ook Jan Hermans (PvdA) vond het een goed rapport met veel diepgang. Ook hij vroeg aandacht voor de rechtsongelijkheid die door Flameling genoemd was.

Ben Steenvoorden (WIJ) tapte, tot verrassing van iedereen uit een totaal ander vaatje. "Ïk ben niet blij met het rapport. Het voelt niet goed." Hij stelde dat er in het rapport met twee maten gemeten wordt. Zijn algemene indruk blijft "dat er door gemeente/wethouder/college gesjoemeld is". Hij somde een groot aantal gebeurtenissen op die in het rapport worden beschreven. Volgens Steenvoorden wordt wel erg veel aan toeval geweten. "Zoveel toeval kan geen toeval meer zijn."
In zijn conclusies stelde Ben Steenvoorden dat nooit meer bewezen zal kunnen worden wat er nu precies gebeurd is. De handelwijze van het toenmalige college "naief en onzorgvuldig" wordt volgens hem te licht beoordeeld. Bovendien vraagt hij zich af waarom het verlies een groenstrook gecompenseerd moest worden met twee bouwkavels. Volgens hem niet in verhouding.


De publieke tribune.

Burgemeester Martijn Smit was zeer teleurgesteld door de reactie van WIJ, omdat hij het rapport van BING juist hogelijk waardeerde. De kritiek van WIJ wees hij resoluut van de hand. "Ik heb buikpijn gehad over de kwestie met de familie Vermeire, maar ook voor Neef en Lüschen moet het hele traject geen feest zijn."

Pas in tweede termijn mengde de VVD zich, bij monde van Joep Frijdal, in het debat. Tot dat moment had de VVD niets gezegd. De uitspraken van burgemeester Smit waren Frijdal uit het hart gegrepen zo zei hij. "Het is nu wachten op de RvS. Bovendien 2001 waren hele andere tijden, toen gingen zaken heel anders dan nu."

Bladzijde 53

De volgende verrassing was dat Ria Hennis (DB) bij het aflopen van het debat onverwacht om schorsing vroeg. Na de schorsing verklaarde zij dat enkele DB-raadsleden indringend over de rechtsongelijkheid van bladzijde 53 hadden gesproken. Uiteindelijk bleef de DB fractie het raadsvoorstel steunen om te wachten op de uitspraak van de RvS.

Bij de stemming werd het raadsvoorstel unaniem aangenomen.

Voorgesteld werd:

  1. Kennis te nemen van het BING rapport.
  2. Kennis te nemen van het standpunt van het college ten aanzien van de procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de uitspraak van de Raad van State verder af te wachten.
  3. Voor de vraag over eventuele schadevergoeding in deze kwestie de uitspraak van de Raad van State af te wachten.

Burgemeester Martijn Smit sloot af met de constatering dat de raad in meerderheid heeft laten blijken iets te vinden van de rechtsongelijkheid, maar daar nu niets mee te kunnen en te willen in afwachting van de RvS.

Voor de slothamerslag klonk wenste burgemeester Smit René Voigt nog het allerbeste toe.

Dossier Zuidsingel 7/Neef/Emmaweg

De tekst van bladzijde van het BING rapport:

Tot slot nog het volgende. De inspanningsverplichting heeft directe gevolgen voor (het woongenot van) twee buren: de bewoners van Emmaweg 32 en Emmaweg 32b. De heer J.J.M. (Emmaweg 32) krijgt bij toeval vroegtijdig kennis van de inspanningsverplichting en de daaruit voortvloeiende bouwplannen naast zijn woning. In de daarop volgende onderhandelingen wordt hij vooruitlopend op eventuele planschade gecompenseerd door het verlenen van een bouwvergunning voor het bouwen van een garage en door verplaatsing van de geplande woning op het kavel naast zijn perceel ten gunste van hem.

De bewoners van Emmaweg 32 moeten hun recht zoeken langs de bestuursprocesrechtelijke weg, omdat zij pas later op de hoogte raken van de bouwplannen. Vervolgens zien zij zich genoodzaakt over de verleende bouwvergunning achter hun woning een bestuursrechtelijke procedure met de gemeente te voeren, terwijl diezelfde gemeente zich privaatrechtelijk heeft gebonden om realisering van dit bouwrecht tot stand te brengen. Het resultaat is dat zij verwikkeld zijn geraakt in een langdurig en kostbaar juridisch traject. Als de uitkomst daarvan zou zijn dat de vergunning wordt verstrekt c.q. in stand blijft, dan staat de volgende procedure alweer voor de deur, namelijk die van het vaststellen van de eventuele planschade.

Door in deze vorm te kiezen voor een pragmatische oplossing, met daarbij verschil in gevolgen die twee belanghebbenden (bewoners Emmaweg 32 en bewoners Emmaweg 32b) in een soortgelijke positie ondervinden, dient zich de vraag aan of en in welke mate sprake is van een rechtsongelijkheid. Het antwoord op deze vraag valt buiten de reikwijdte van de opdracht aan BING.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief