WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jeugdcultuurfonds
Wijdemeren, vr 1 februari 2013

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om deel te nemen aan het Jeugdcultuurfonds.

persbericht

Wijdemeren wil Jeugdcultuurfonds opzetten

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om deel te nemen aan het Jeugdcultuurfonds.

Het meedoen aan culturele activiteiten, zoals muziek, toneel- of dansles, is niet voor elk kind weggelegd. Voor sommige gezinnen zijn de kosten hiervan gewoon te hoog. Juist voor deze gezinnen bestaat het Jeugdcultuurfonds: zij kunnen ter ondersteuning een vergoeding krijgen zodat de kinderen toch mee kunnen doen.

Snel, laagdrempelig en effectief

Het Jeugdcultuurfonds is qua opzet vergelijkbaar met het eerder in Wijdemeren ingestelde Jeugdsportfonds en kent dezelfde voordelen. Het doel is om kinderen en jongeren de mogelijkheid te geven deel te nemen aan culturele activiteiten als daarvoor thuis de middelen ontbreken. Het aanvragen loopt niet via de ouders, maar via intermediairs die de gezinssituatie en het kind kennen. Dat kan bijvoorbeeld de leraar zijn of de maatschappelijk werker. Ouders hoeven zich dus niet te verdiepen in moeilijke formulieren en de financiën komen niet bij hen terecht. De intermediairs vragen na een simpele toetsing via een geautomatiseerd systeem geld aan bij het fonds en binnen drie weken kunnen de kinderen aan de slag. Dat maakt het Jeugdcultuurfonds snel, laagdrempelig en effectief.

‘Eerste Gooise gemeente’

Wethouder Joost Boermans: ‘Natuurlijk hoop ik dat de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel. Naast het toegankelijk maken van sport zorgen we in Wijdemeren straks ook dat cultuur voor deze kinderen toegankelijk is. Culturele activiteiten zijn voor de ontwikkeling van een kind belangrijk. Opvallend is dat Wijdemeren de eerste Gooise gemeente wordt die zich aansluit bij het Jeugdcultuurfonds. De gemeenteraad vroeg me eind 2012 om hier mee aan de slag te gaan. Inmiddels ligt er een uitgewerkt voorstel. Het woord is nu aan de raadsleden van Wijdemeren.’

Maximaal € 410,- per jaar

In Wijdemeren hebben op dit moment 165 huishoudens een bijstandsuitkering, 75 kinderen in die gezinnen zijn tussen de 4 en 18 jaar oud. Gezinnen met een inkomen tot 110% van het geldende sociale minimum komen in aanmerking voor een vergoeding van het Jeugdcultuurfonds. Voor kinderen tot 18 jaar is dit een bedrag van maximaal € 410,- per jaar voor contributie en atrributen. In gemeenten waar al een Jeugdcultuurfonds is opgericht, blijkt het een succesvol instrument om actieve cultuurparticipatie bij kinderen uit lagere inkomensgroepen te bevorderen.

Bijdragen Stichting Goedemeren en Rabobank

De gemeente trekt voor het oprichten van het fonds 12.000 euro uit. Daarnaast hebben de Stichting Goedemeren en de Rabobank aangegeven voornemens te zijn om bij te dragen aan de financiering.

De gemeenteraad bespreekt het onderwerp op donderdag 28 februari 2013. Op 5 februari staat het op de agenda van de commissie Maatschappelijke Zaken.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief