WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wapenkamer Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht, do 18 april 2013

De wapenkamer in Kasteel-Museum Sypesteyn heeft zijn oorspronkelijke rijke inrichting terug gekregen. Vanaf heden is de nieuwe inrichting voor bezoekers te bewonderen.

persbericht

Wapenkamer Sypesteyn in oude luister hersteld
Fraaie objecten uit depot terug op oorspronkelijke plek

Op 30 maart opende Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht zijn deuren voor het seizoen 2013. Na de succesvolle tentoonstelling in 2012 over Melchior de Hondecoeter is het tijd om de eigen collectie in de schijnwerpers te zetten. Sypesteyn ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. De wapenkamer, gelegen in de toren van het kasteel, heeft zijn oorspronkelijke rijke inrichting terug gekregen. Vanaf heden is de nieuwe inrichting voor bezoekers te bewonderen.

p

Kasteel Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht is de schepping van Jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937). De Jonkheer bouwde het kasteel als monument voor zijn familie en als behuizing voor zijn uitgebreide verzamelingen. Eén vertrek, de ooit indrukwekkende wapenkamer, kreeg in de jaren zeventig van de vorige eeuw een facelift. De opstelling werd strak en minimalistisch, veel wapens belandden in het depot. Deze ‘gemoderniseerde’ wapenkamer is anno 2013 echter oubollig en storend in de beleving. Het museum was zich ervan bewust dat juist de authentieke inrichting van het kasteel een bezoek aan Sypesteyn zo bijzonder maakt en wilde daarom de wapenkamer zijn oorspronkelijke uitmonstering teruggeven.

Een in de materie ingevoerde medewerkster onderzocht hoe de oorspronkelijke inrichting er had uitgezien. Een intensieve analyse van oude foto’s en ander bronnenmateriaal, in archieven en op internet, bracht niet alleen het beeld van de oorspronkelijke rijke inrichting terug, maar maakte ook duidelijk dat alle voorwerpen nog aanwezig waren: kruis-, en voetbogen, zwaarden, degens, sabels, lansen, hellebaarden, geweren, strijdvlegels, bijlen, hakmessen, kurassen, helmen, blaashoorns en nog veel meer. Een verrassende ontdekking was dat Van Sypesteyn behalve Europese wapens als eigen erfgoed in zijn kasteel-museum ook bijzondere Aziatische wapens tentoonstelde waaronder een indrukwekkend blaasroer uit Sumatra en een koppensnellerszwaard uit Borneo. Een aantal voorwerpen kreeg nog een flinke opknapbeurt. Met de herinrichting van de wapenkamer is de in de tijd gestolde museale opvatting van de jonkheer weer ongeschonden teruggebracht.

Openingsdagen en –tijden zijn terug te vinden op de site van Kasteel-Museum Sypesteyn, www.sypesteyn.nl. Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1213 LC Loosdrecht, 035 582 32 08

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief