WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sluitende Begroting 2013
Wijdemeren, za 6 oktober 2012

B en W presenteren een, volgens het persbericht, realistisch sluitende begroting aan de gemeenteraad en ligt daarmee goed op koers.

Het raadsvoorstel inzake de programmabgroting, dat op 8 november behandeld wordt, vindt u hier (PDF, 0,3 Mb). De complete programmabegroting vindt u hier (PDF, 4,6 Mb).

persbericht

Begroting 2013:
Gemeente Wijdemeren goed op koers

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wijdemeren presenteren een realistisch sluitende begroting aan de gemeenteraad. Wethouder Financiën Gert Zagt: “De ruim twee jaar geleden gekozen uitgangspunten bevallen mij goed en ik houd hier stevig aan vast.”

Financieel koersvast

Wijdemeren is een gemeente met beperkte reserves die feitelijk door de waarde van gebouwen, gronden en wegen worden gevormd. De gemeente heeft al jaren geen spaargeld op de bank. Integendeel: de gemeente heeft veel leningen lopen. Nieuwe kortingen op het gemeentefonds vanuit het Rijk en extra noodzakelijke uitgaven komen in 2013 samen uit op een bedrag van ruim € 1 miljoen. Het college heeft het maximale gedaan dit allemaal binnen de begroting op te vangen en dat is gelukt. Wethouder Zagt: “Ik wil fatsoenlijk de leningen aflossen en bestuurders in de toekomst niet opzadelen met enorme rentelasten. Het is daarom van extra groot belang om een strikte begrotingsdiscipline te handhaven. Als iets niet is begroot, is er dus ook  geen geld voor en gaat het niet door. Alleen wanneer begrote uitgaven worden geschrapt kan er iets anders voor in de plaats komen. Dat lijkt streng, maar het werkt wel. Ook vanuit de gemeenteraad is absoluut steun voor deze aanpak. Daar ben ik erg blij mee.”

Woonlasten

Bij de afvalstoffenheffing en de rioolheffing is, naast de inflatie, onder andere ook de BTW-verhoging van 19% naar 21% doorberekend. De OZB-verhoging van 5% (exclusief de inflatiecorrectie van 1,75%), in 2009 al door de raad vastgesteld, blijft gehandhaafd.

Toekomstperspectief

Het verkleinen van de omvang van de ambtelijke organisatie in de periode van 2011 tot 2014 is goed op schema. Wat betreft overige interne bezuinigingen is intussen veel meer bespaard dan de in 2011 voorgenomen € 1 miljoen. Gelet op de recente Tweede Kamerverkiezingen en de lopende kabinetsformatie verwacht de gemeente in de nabije toekomst forse rijksbezuinigingen. In de meerjarenraming wordt hier al rekening meegehouden en voor gereserveerd.

Kern van Wijdemeren

Een aantal belangrijke projecten uit het visiedocument ‘De kern van Wijdemeren’ hoopt het college in 2013 af te ronden. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van het Zuwestrandje en het beter op elkaar aansluiten van de sluis- en brugtijden. Ook gaan projecten als ‘Meer zicht op het water’, ‘Boulevard langs de Horndijk/Veendijk’ en het ‘Vermarkten van cultuurhistorische aspecten’ in 2013 van start.

Behandeling begroting

De begroting is op 4 oktober aan de gemeenteraad aangeboden. Op 31 oktober is de technische behandeling in de commissievergadering Bestuur en Middelen. De gemeenteraad vergadert op donderdag 8 november om 14.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis over de begroting.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief