WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
In het spoor van Gabriël
Kortenhoef, vr 18 mei 2012

Van 2 tot en met 24 juni organiseert Kunst aan de Dijk de jaarlijkse tentoonstelling in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk.

persbericht

In het spoor van Gabriël

Van 2 tot en met 24 juni organiseert Kunst aan de Dijk in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk de jaarlijkse tentoonstelling. Dit jaar is deze tentoonstelling gewijd aan de kunstenaars die zich in het spoor van de schilder Paul Gabriël lieten inspireren door het bijzondere en sfeervolle landschap rondom de plassen. In totaal zijn zo’n 45 schilderijen te zien, deels uit particulier bezit.

Gabriël ontdekte Kortenhoef en werd verliefd op het dorp en haar omgeving. Hij beoefende hier de nieuwe landschapschilderkunst: hij zette de sfeer (de 'stemming') van zijn onderwerp zo realistisch mogelijk op het schilderdoek. Vele kunstenaars reisden hem na en vereeuwigden in zijn voetspoor het karakteristieke dorp en de unieke omgeving.


P.C. Gabriel, Molen De Lelie, Moleneind.

Kunstenaars

De expositie biedt gelegenheid om de werken van Paul Gabriël, enkele tijdgenoten en kunstenaars die na hem naar Kortenhoef kwamen te zien en met elkaar te vergelijken. Naast werk van Gabriel zijn werken te zien van onder meer Willem Roelofs, Jacob Ritsema, Arnoud Colnot, Harrie Kuyten, J. W. Weissenbruch, August en Barend van Voorden, Flip Hamers en Dirk Smorenberg.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met tekst van kunsthistorica Carole Denninger-Schreuder. Zij is auteur van De onvergankelijke kijk op Kortenhoef en expert op het gebied van de Kortenhoefse schilders. De catalogus bevat tientallen full colour afbeeldingen van de tentoongestelde werken.


Flip Hamers Zomer aan de Zuwe Kortenhoef, 1933.

Rondleidingen

Tijdens de tentoonstelling worden rondleidingen gegeven voor groepen van minimaal 10 personen. Het is ook mogelijk de rondleiding te combineren met een lunch op het terras uitkijkend op het prachtige plassengebied.

Buiten de Oude School kunnen bezoekers van de tentoonstelling ook zelf het plassengebied verkennen en de plekken bezoeken die deze kunstenaars zo inspireerden. Tijdens de tentoonstelling zijn routes beschikbaar om per fiets, te voet of met de kano de plaatsen te bezoeken waar de kunstenaars hun schildersezel opzetten.

OP VERTOON VAN HET PERSBERICHT IN DEZE KRANT KRIJGT U EEN GRATIS KOPJE KOFFIE, THEE OF EEN GLAS LIMONADE AANGEBODEN.

Informatie

Periode: zaterdag 2 juni tot en met zondag 24 juni 2012
Locatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.
Entree: € 5,00; donateurs € 4,00.Tot 16 jaar gratis.
Rondleidingen op donderdag om 14.00 uur en op zondag om 12.00 uur.
Kosten, inclusief een kopje koffie of thee: 8 euro (reserveren kunstaandedijk@gmail.com of 06 30946840)
Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief