WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Estafette Marathon 24-6
Wijdemeren, di 8 mei 2012

Alle opbrengsten van de tweede Wijdemeerse Estafette marathon op 24 juni gaan naar het Jeugdsportfonds voor de jeugd in Wijdemeren.


Ab Krook

ingezonden bericht

Alle kinderen moeten kunnen sporten !

Alle opbrengsten van de tweede Wijdemeerse Estafette marathon op 24 juni gaan naar het Jeugdsportfonds voor de jeugd in Wijdemeren.

Initiatiefnemer en ambassadeur van dit Jeugdsportfonds is Ab Krook. Bekend als oud bondcoach van de Nederlandse schaatsploeg, die in 2006 voor de achtste keer schaatsers begeleidde bij de Olympische Winterspelen en als gemeenteraadslid van Wijdemeren, maar ook vanwege zijn inspanningen als voortrekker van het opzetten van het Jeugdsportfonds binnen de gemeente.

Joost te Nuijl ging met hem in gesprek.

Hoe en waarom bent u ambassadeur van het Jeugdsportfonds geworden?

De stichting Goede Meren heeft mij advies gevraagd of voor de jeugd in Wijdemeren iets concreets kon worden gedaan. Wij wonen hier in een mooie en rijke omgeving, de meeste mensen hebben het goed maar de groep die moet rondkomen van een bestaansminimum wordt steeds groter. In onze gemeente zijn er gezinnen die het financieel niet op kunnen brengen om hun kinderen te laten sporten. Deze kinderen missen allerlei kansen die voor leeftijdgenootjes heel normaal zijn.
Ieder kind moet kunnen sporten want sporten bevordert de fysieke en mentale ontwikkeling en brengt spelenderwijs een gevoel voor discipline bij. Sporten is gezond en levert een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie. Het jeugdsportfonds doet al veel voor deze kinderen en bestaat al in andere gemeenten. Het idee om ook een Jeugdsportfonds in onze gemeente op te richten kreeg al snel enthousiaste reacties vanuit het Jeugdsportfonds Noord-Holland, stichting Goede Meren, de gemeente zelf en de Provincie Noord Holland. “De zoektocht naar de vaak ontbrekende financiële middelen vraagt om creatieve oplossingen. Ik zit dicht bij de politiek en kon de raad overtuigen om nog gereserveerd geld, bestemd voor de jeugd, hiervoor te gebruiken, omdat de Provincie Noord-Holland dit initiatief van een Jeugdsportfonds ondersteunt met een aanvullende subsidie”.

Hoe kunnen de kinderen worden aangemeld?

Een van de belangrijkste schakels is de intermediair, iemand die vanuit zijn of haar werk betrokken is bij de zorg en ontwikkeling van kinderen, zoals een leerkracht , maatschappelijk werker, jeugdzorgmedewerker, arts, sportbuurtwerker e.d. De intermediair signaleert zelf maar ook kan elke ouder /verzorger alle benodigde informatie aan de intermediair geven. Deze intermediair vergaart de informatie en meldt het kind aan bij het Jeugdsportfonds. Het is duidelijk dat met deze informatie integer en efficiënt wordt omgegaan ; het geld komt direct bij de doelgroep terecht.
Let wel, er wordt geen geld aan ouders of verzorgers gegeven – de contributie en evt geld voor sportattributen (totaal max € 225,- per kind) wordt rechtstreeks naar de sportvereniging overgemaakt.

Nabije en verdere toekomst van het Jeugdsportfonds in Wijdemeren?

Het bijzondere is het samenwerkingsmodel tussen de Gemeente en verschillende organisaties die het Jeugdsportfonds een warm hart toedragen.
De Stichting Goede Meren wil de komende jaren, met ondersteuning van inwoners/bedrijven/organisaties van Wijdemeren, geld bijeen wil brengen om het Jeugdsportfonds te laten bestaan. De Stichting heeft al een behoorlijk bedrag in het fonds gestort. Maar ook de Rotary Club Wijdemeren en de Bergse Runners Club gaan zich voor het Jeugdsportfonds inzetten. Zo’n Bergse Runners Club is zo belangrijk als vereniging om (jonge) mensen op een goede verantwoorde manier te laten bewegen en ze een groot plezier in sporten te laten krijgen. De samenwerking wordt dus breed gedragen en de organisaties nemen allen hun sociale verantwoording. De inwoners van Wijdemeren moeten de aankomende tijd vertrouwd raken met het systeem (intermediair – aanmelding – Jeugdsportfonds) en laten we ervoor zorgen dat we de middelen hebben om hier nog jaren mee door te gaan. Een project waar Wijdemeren met recht trots op kan zijn en ik voel mij ook zeer vereerd om hiervan ambassadeur te zijn.

Kunnen inwoners van Wijdemeren ook zelf bijdragen?

Jazeker kan dat. De volledige opbrengst van de 2e Wijdemeerse Estafette Marathon op 24 juni, georganiseerd door de Bergse Runners Club en Rotary Wijdemeren, is bestemd voor het Jeugdsportfonds. Ik roep daarom alle inwoners op snel een team aan te melden om mee te doen op 24 juni. Lopen voor het goede doel! Zo kan iedereen zich inzetten.

Kijk voor meer informatie op www.bergserunnersclub.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief