WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Prik Baarmoederhalskanker
Wijdemeren, di 8 mei 2012

De GGD Gooi & Vechtstreek geeft op 14 mei aan duizend meiden de tweede prik tegen baarmoederhalskanker.

persbericht

GGD Gooi & Vechtstreek geeft 14 mei tweede prik tegen baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Vaccineren verkleint de kans op het krijgen ervan. Meisjes die nu ingeënt zijn tegen baarmoederhalskanker, hebben later minder kans om deze ziekte te krijgen en eraan te overlijden. Daarom krijgen alle 12-jarige meisjes in Nederland dit vaccin aangeboden in het jaar dat ze 13 worden. Dit jaar krijgen alle meisjes die geboren zijn in 1999 het vaccin aangeboden, alsmede enkele oudere meisjes die hun vaccinatieserie nog niet hebben afgemaakt. In totaal krijgen in onze regio ruim 1500 meisjes een uitnodiging.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken, die worden gegeven in zes maanden tijd. De tweede prik volgt na één maand, en de derde prik na zes maanden.
In de regio Gooi en Vechtstreek is de 1e prik gegeven op 16 april jongstleden. Ongeveer 1000 meiden gaven gehoor aan de oproep. Op 14 mei kunnen de meiden hun 2e prik halen. De 3e prik volgt op 5 november. Meiden uit 1999, die op 16 april hun eerste prik gemist hebben, kunnen op 14 mei alsnog starten met hun serie vaccinaties.
Alle meisjes hebben op hun thuisadres een persoonlijk uitnodiging van het RIVM ontvangen. Hoe laat de GGD iedereen voor de prik op maandag 14 mei in Sporthal de Lunet in Naarden verwacht,  is op de website www.ggdgooi.nl te vinden. Tevens is hier een routebeschrijving te vinden naar de sporthal.

De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het humaan papilloma virus (HPV). Deze  varianten zijn samen verantwoordelijk voor 7 van de tien gevallen van baarmoederhalskanker.
Jaarlijks wordt bij 600 à 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld; ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden eraan.
Vaccinatie is het meest effectief als de complete serie gegeven wordt voordat meisjes sexueel actief worden. Vandaar dat voor de leeftijd van 12/13 jaar is gekozen. Maar ook voor meisjes die zijn opgeroepen en die al wel sexueel actief zijn, is het advies om zich te laten vaccineren.
Via de website www.prikenbescherm.nl die gelinkt is naar de RIVM site kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Op de website staan filmpjes van verschillende deskundigen en ouders en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald. Het is belangrijk dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie.

Verder wil de GGD laten weten dat acquisties niet op prijs worden gesteld. Tijdens andere massavaccinatiebijeenkomsten staan regelmatig (o.a. televisiezenders) die abonnementen willen verkopen; de GGD wil hier niet mee worden geassocieerd!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief