WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Alcohol voor te jonge Jeugd
Wijdemeren, di 19 juni 2012

Sportkantines verstrekken nog te vaak alcohol aan jeugd van minder dan zestien jaar oud. Dat blijkt uit een mysterie-shop-actie.

persbericht

15 jarigen krijgen nog steeds makkelijk alcohol bij sportkantines

Onlangs heeft er in het kader van het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd een mysteryshopactie in Gooi en Vechtstreek plaatsgevonden bij bijna 60 sportkantines. De naleving bij de sportkantines vond plaats op reguliere competitiedagen.

Een aantal ‘typische’ 15 jarige jongeren heeft onder begeleiding van onderzoekers van de Buro Nuchter geprobeerd alcohol te kopen. Volgens de Drank en Horecawet is het verboden alcohol aan jongeren onder de 16 jaar te verstrekken. Uit de mysteryshopactie bleek dat bij een kwart van de bezochte sportkantines de jongeren geen alcohol meekregen. Bij driekwart van de sportkantines dus wel. Daar waar ze geen alcohol meekregen, was het in de helft van de gevallen op grond van schenktijden. In de andere helft op grond van leeftijd.

De naleving bij de sportkantines in 2012 is vergelijkbaar met 2010.  Ook toen konden 15 jarige jongeren in het merendeel van de gevallen bij sporkantines alcohol kopen. De naleving van de leeftijdsgrenzen bij sportkantines in de regio is slecht (10%), maar beter dan landelijk(4%).  Wel blijken schenktijden goed  nageleefd te worden. In 14% van de gevallen kregen jongeren geen alcohol mee op grond van de schenktijden.
Als de weigering op grond van schenktijden meegerekend worden, kom je op een naleving van 24%.

Alle sportkantines die bezocht zijn, ontvangen een brief met het resultaat bij hun sportkantine. Enkele sportkantines krijgen een compliment om vooral zo door te gaan. Het merendeel krijgt het advies de naleving van de leeftijdsgrenzen te verbeteren.

Bij vergelijking van sportkantines van verschillende sporten, springen de hockeyclubs er positief uit. Dit komt met name omdat alle teams onder de 16 jaar op zaterdag spelen en er op zaterdag daarom strikte schenktijden zijn die goed nageleefd worden.  Strikte scheiding van speeltijden van jeugdteams versus seniorenteams werken dus positief. De tennisverenigingen scoren het slechtst.
De GGD adviseert gemeenten om met hun sportverenigingen in gesprek te gaan om te kijken hoe de naleving van de leeftijdsgrenzen verbeterd kunnen worden.

De mysteryshop actie is een onderdeel van het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd. Dit heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers( zoals, horeca, supermarkt, sportkantine). In het project werken gemeenten, politie, VWA, Jellinek Mentrum, GGD, Symfora  en Trimbos samen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief