Gisteren sprak de raad over het bomenbeleidsplan en de bomenverordening. DB stuurde de voorstellen subiet retour.
Het bomenbeleidsplan en de bomenverordening zijn uitgebreid in de inspraak en de commissie geweest. Voor wethouder Gerard Abrahamse, die verantwoordelijk is voor dit dossier leek er dan ook weinig te duchten bij de behandeling van dit raadsvoorstel.
Niets bleek minder waar. Emile Bakker van DB beet het spits af in het debat en liet al wat dreigende taal horen over het bomenbeleidsplan. In het eerste rondje door de raad bleek dat Felix Flameling (GL) ook weinig op had met het raadsvoorstel. Voor DB was dat de gelegenheid om zich met negen zetels van de eigen fractie plus de stem van Felix Flameling verzekerd te weten van een meerderheid van 10 tegen 8.
Links wethouder Joost Boermans (D66),
rechts de onverstoorbare wethouder Gerard Abrahamse (VVD).
Huiswerk over doen
Op dat moment nam fractievoorzitter René Voigt het stokje over van Emile Bakker. Hij wees erop dat er afgesproken is dat nieuw beleid altijd vergezeld moet gaan van de bijbehorende kosten. In dit geval vond hij die kosten te zacht geformuleerd in het voorstel. Er stond € 30.000 per jaar, maar dat kon volgens hem ook 50.000 of 80.000 worden. Voor zijn fractie was dat reden om wethouder Abrahamse voor te stellen zijn huiswerk over te doen en in september terug te komen.
Martin Vuyk (VVD), die inmiddels was aangeschoven deed zijn best om het voor zijn wethouder en diens voorstel op te nemen. Kosten, onderhoud, veiligheid, alles werd uit de kast gehaald. Het mocht niet baten. Ook het pleidooi van de immer goedgeluimde wethouder Abrahamse hielp niet. DB bleef op zijn standpunt staan en de wethouder zwichtte voor de druk. Hij nam het voorstel terug.
Ongemakkelijk
Het hele gebeuren had iets ongemakkelijks en merkwaardigs. Alsof er achter de schermen meer aan de hand was, maar dat deze actie van DB een symptoom was van iets anders. Normaal zou een dergelijke kwestie in de commissie afgeregeld zijn en zou een confrontatie als deze in de openbare gemeenteraad voorkomen zijn.
Wordt vervolgd. |