WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Subsidiebeleid Aangenomen
Wijdemeren, vr 8 juni 2012

Gisteravond nam de gemeenteraad het voorstel vrijwel ongewijzigd aan om het subsidiebeleid te hervormen. WIJ, het CDA en de PvdA waren tegen.


De publieke tribune.

Twitterbeschietingen

De raad begon om acht uur en eindigde om kwart voor twaalf. Volgens burgemeester Martijn Smit op Twitter een record tijdens zijn burgemeesterschap. Het was trouwens toch druk op Twitter. CDA fractievoorzitter Theo Reijn twitterde: "Raad Wijdemeren: Vanavond worden muziekverenigingen naar de slachtbank gebracht. Met dank aan DorpsBelangen. En steun VVD/D66 en ?" Later op de avond reageerde wethouder Joost Boermans: "blijf het volledig oneens met cda. Culturele en kunstsubsidies worden niet afgebroken maar blijven overeind in wijdemeren. check de feiten!"

Record Stemverklaren

Het was ook in deze raad dat Felix Flameling"(GL) het record "langste stemverklaring ruimschoots vestigde. Een stemverklaring is een zeer korte verklaring om voor de notulen vast te leggen waarom je stemt zoals je stemt. Nadat Felix Flameling zijn verklaring begon met zijn gebruikelijke "even kort" begon hij aan een uitgebreid betoog. Tot tweemaal toe verzocht burgemeester Martijn Smit hem dringend om zijn verklaring af te ronden. Zelfs toen lukte dat nog niet direct. Het Guiness Book of Records hoeft alleen nog gebeld te worden.

Geen stukken, geen vragen

Nadat de voorzitter had meegedeeld dat Kees Haverkamp (CDA) verhinderd was en fractievoorzitter Joep Frijdal (VVD) liet weten dat zijn fractiegenoot Martin Vuyk 150 meter voor een tankstation zonder benzine was komen stil te staan, maar later zou aanschuiven, kon de vergadering beginnen.


Ria Hennis, woordvoerder namens DB.

Ingekomen stukken waren er niet en geen raadslid had een vraag voor het vragenhalfuur, dus stoomde men meteen door naar het debat over het subsidiebeleid. Een debat dat de voorlopige afsluiting moest vormen van een dossier waar Wijdemeren al tien jaar mee worstelt. Het doel van het nieuwe subsidiebeleid is om activiteiten voor de jeugd te bevorderen, subsidies tussen verenigingen gelijk te trekken en rust te geven aan de verenigingen door in principe subsidie voor vier jaar toe te kennen. Die subsidie is gekoppeld aan ledenaantallen en kan tussentijds worden aangepast als er grote stijgingen of dalingen van ledenaantallen optreden. In het nieuw geformuleerde beleid ligt een zware nadruk op sport, waar meer geld naar toe gaat. De muziekverengingen daarentegen leveren fors in. Dat laatste is relatief. In absolute zin leveren zij zeer fors in. Vergeleken met bijv. de subsidies in omliggende gemeenten mogen zij echter niet klagen, want daar krijgt men veel minder tot niets aan subsidie.


Verbruggen:
Eerst de indirecte subsidie.

Steenvoorden:
Geen seniorensubsidies.

Principe omarmd, behalve CDA

Met het principe van de nieuwe subsidieverdeling waren alle partijen, behalve het CDA, het wel eens. Ria Hennis (DB) was blij met de duidelijkheid en de evenwichtige verdeling die gaat ontstaan. Ook Felix Flameling (GL) roemde de vele goede punten in het nieuwe beleid. Ben Steenvoorden (WIJ) was het eens met het nieuwe beleid, maar diende een amendement in om subsidies voor senioren in te trekken en om te zetten in waarderingssubsidies. Zijn amendement haalde de eindstreep niet. Jan Verbruggen (CDA) sprak van een aardverschuiving in het subsidiebeleid. Hij maakte bezwaar tegen de extra bevoordeling van sport ten koste van kunst en cultuur. Bovendien wees hij op het rekenkamerrapport waarin een aanbeveling stond om indirecte subsidies aan verengingen in kaart te brengen. "Zolang die gegevens niet boven tafel zijn kunnen wij hier niet beslissen." :aldus de CDA-er. Nanne Roosenschoon (D66) sprak van een goed voorstel, maar had enkele ondergeschikte opmerkingen.

Leugens!


De getergde CDA fractie.

Een geschokte Frijdal.

Joep Frijdal, de VVD fractievoorzitter zei dat hij er trots op was dat er na al die jaren nu eindelijk een punt achter de discussie gezet kon worden. Hij verbaasde zich erover dat "het CDA zich nu zo fel afzet tegen het voorstel". Ook refereerde hij aan een besloten vergadering over dit onderwerp waarvan, volgens Frijdal, het CDA weggelopen zou zijn. Die opmerking was voldoende voor een felle interruptie van Theo Reijn. "U moet hier geen leugens vertellen. U weet waarom wij wegliepen. Wij vonden dat er in het openbaar gediscussiëerd moest worden." Frijdal reageerde geschokt dat de Wijdemeerse raadszaal wel de Tweede Kamer leek qua ruwheid van de onderlinge uitlatingen. Burgemeester Martijn Smit bluste het brandje nadat Theo Reijn had laten weten dat hij zijn eigen woorden kiest.

PvdA onevenwichtig

Jan Hermans (PvdA) verklaarde dat hij het stimuleren ven jeugdactiviteiten prima vond, maar dat hij ernstig bezwaar maakte tegen de sterke bevoordeling van sport ten opzichte van kunst en cultuur. Voor hem reden om het raadsvoorstel geen steun te geven.


Jan Hermans (PvdA)

Boermans: "Check de feiten!"

In zijn beantwoording repliceerde wethouder Joost Boermans de kritiek van het CDA en de PvdA. Hij wees erop dat hij alle verengingen gesproken had en dat er een groot draagvlak in de breedte is voor het nieuwe beleid. Minder regels, transparanter, met de nadruk op de jeugd en rust voor de verengingen vanwege de langere termijn waarover de subsidie vastgesteld wordt. Hij bestreed dat kunst en cultuur het kind van de rekening zijn. In tweede termijn was er sprake van een herhaling van zetten, waarbij Felix ("Even kort:) Flameling (GL) opschoof naar het standpunt van het CDA inzake de indirecte subsidies die nog vastgesteld moeten worden.

Na anderhalf uur debat werd er gestemd over drie amendementen, waarbij dat van Ben Steenvoorden (WIJ) inzake het vervangen van seniorensubsidies door waarderingssubsidies weliswaar gesteund werd door het CDA, Felix Flameling en dissident Ab Krook (DB), maar toch verworpen werd.

Bij de stemming over het raadsvoorstel bleven de PvdA, WIJ en het CDA tegen (vier stemmen vanwege de afwezigheid van Kees Haverkamp). Te weinig om de steun van DB, VVD, GL en D66 (14 stemmen) te weerstaan.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief