WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bonte Wei bij NM
Wijdemeren, wo 6 juni 2012

Natuurmonumenten gaat het maaibeleid aanpassen om de kleurrijke weilanden terug te krijgen in de Vechtplassen.

persbericht

Terugkeer van bonte wei bij de Vechtplassen

Natuurmonumenten gaat het maaibeleid aanpassen om de kleurrijke weilanden terug te krijgen in de Vechtplassen. Het natuurgebied, op de grens tussen zand en kleigronden met veel helder kwelwater, is zeer geschikt voor een grote variatie aan bloemen, libellen, vlinders en vogels.

Om een mooie kleurrijke bonte wei te krijgen wordt er vaker en op een zeer uitgekiende manier gemaaid. De grond bevat nu nog teveel meststoffen, zoals fosfaat, daardoor is de begroeiing te eentonig. Met extra maaien en afvoeren van het maaisel wordt de grond beter geschikt gemaakt voor een grotere variëteit aan planten. Zo krijgen bijvoorbeeld  dotterbloemen, koekoeksbloemen en orchideeën weer meer kans. Dit is aantrekkelijk voor vlinders, sprinkhanen en libellen, daar komen meer vogels op af en kleine zoogdieren. De weilanden worden niet alleen kleurrijker maar er is ook meer levendigheid.

Natuurmonumenten voert dit nieuwe maaibeleid uit samen met de pachters die op enkele percelen nu eerder kunnen gaan maaien. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren. Er is vooraf overleg met Natuurmonumenten en altijd extra controle op eventueel aanwezige vogelnesten en reewild. Uitvoering van het maaiwerk gaat vanzelfsprekend op basis van de gedragscode Natuurbeheer. 

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief