Uit de twee commissies van de afgelopen twee dagen vatten wij de opvallendste mededelingen en onderwerpen samen.
Maatschappelijke Zaken
Logopedie
Op 26 november diende het CDA een motie in om de logopedie te behouden. Wethouder Joost Boermans gaf toen aan dat hij niet verwachtte zijn gewestcollega's, die besloten de logopedie af te schaffen, tot andere gedachten te kunnen brengen. Maar hij zegde toe de motie in te brengen in het gewest. Wat hij voorspelde gebeurde ook. Het voorstel om logopedie te behouden werd met 30 tegen 3 (3 Wijdemeerders) verworpen. Hij gaat nu proberen om samen met Hilversum en de GGD toch proberen om de logopedisten aan het werk te houden.
Villa Primair
Bussum heeft de deelnemende gemeenten in Villa Primair verrast door onverwacht uit te willen treden. Villa Primair is de overkoepelende organisatie van de openbare basischolen o.a. in Wijdemeren. Het rommelde al in Villa Primair nadat aan het licht kwam dat er fraude was gepleegd bij een vergelijkbare organisatie waarmee gefuseerd werd. Volgens de statuten kan Bussum niet zomaar en zo snel uittreden, maar moet men wachten tot juni 2014. Bussum heeft het vertrouwen in Villa Primair verloren. Wethouder Boermans heeft nog wel vertrouwen in de organisatie.
Ruimte en Economie
Vragen CDA gemeentegrond
Het CDA stelde kritische vragen over de brief die de gemeente vlak voor de kerst naar bewoners stuurde om uit te vinden of die gemeentegrond in gebruik hadden genomen zonder daar voor te betalen. Wethouder Jaap van Waveren lichtte de zaak toe. De brief moest voor 1 januari aangetekend bezorgd zijn om eventuele verjaring van het gemeentelijk eigendomsrecht te voorkomen. Van Waveren verklaarde dat er van ontruiming geen sprake is. Jan Verbruggen (CDA) wees hem erop dat het woord ontruiming in het persbericht van 22 december staat. Het CDA kreeg weinig steun van de overige raadsleden voor een gedeteailleerd onderzoek en een bijbehorende rapportage.
Beheer passantenhaven Dorpscentrum Loosdrecht
Er waren twee insprekers. Jacob van der Meulen en Sjors Chamboné, beiden uit Loosdrecht. Van der Meulen opende met de constatering dat het veel te vroeg is om over het beheer van de haven te spreken. "Er is nog niets! Het is een zandvlakte. Het kan nog altijd het grootste dorpsfiasco worden in veertig jaar." Hij wees erop dat er wijzigingen zijn in het aantal vaste ligplaatsen voor kopers van de woningen en suggereerde dat er onbekende afspraken zijn gemaakt met de projectontwikkelaar. Het beheer van de passantenhaven moet door de overheid gedaan worden vindt hij.
Sjors Chamboné gebruikte de inspraak om zich aan te bieden als havemeester. Hij somde de voordelen op die hij met zijn klassieke passagiersschip
te bieden heeft. Hij vroeg ook om een vaste ligplaats voor zijn schip in de haven.
Wethouder Jaap van Waveren antwoordde dat de afwijking van eerdere standpunten over ligplaatsen van het college onderdeel zijn van de inspanningsverplichting waartoe de gemeente zich verplicht heeft in de overeenkomst met de projectontwikkelaar. Hij was volstrekt duidelijk over het standpunt dat er geen vaste ligplaats komt voor welk passagiersschip dan ook. Op- en afstappen en afmeren voor grote schepen gedurende twee uur wordt wel toegestaan.
De commissieleden vroegen bijna allemaal om nu geen definitieve besluiten te nemen, maar te wachten. Sommigen, zoals Emile Bakker (DB) en Michael Kulkens (WIJ) pleitten voor een ligplaats en het beheer voor Chamboné. Martin Vuyk (VVD) verbaasde zich over dit tijdstip om nu al over het beheer van de haven te praten. "U weet wel van die beer en die huid..."
Wethouder Van Waveren verklaarde dat het beheer van de passantenhaven, als dat uitbesteed wordt, in ieder geval via een openbare aanbesteding gedaan zal worden. Gunning van het beheer aan Chamboné is volgens hem daarom niet aan de orde.
Hij zei dat de grootste fout in dit project is gemaakt door het besluit van het vorige college om pas aan de slag te gaan als het bestemmingsplan gewijzigd was. "We hadden toen meteen moeten bouwen."
Porto Fino
Wethouder Jaap van Waveren sprak stevige taal over ASR (voorheen Fortis), het bedrijf dat de ontwikkeling van o.a. het Ottenhome-terrein op zich zou nemen. Over de stand van zaken van het bouwplan en de afspraken met ASR schreef het college een memo aan de raad. Daar kwam nog bovenop dat ASR gisteren een brief liet bezorgen bij de gemeente waarin een aanvullend voorstel door ASR werd gedaan en een ultimatum werd gesteld.
Het college overweegt de bouwvergunning voor het plan in te trekken, omdat er al een half jaar niets is gebeurd. Bovendien was de afspraak dat Ottenhome open zou blijven tot er gebouwd ging worden. Die afspraak is door ASR geschonden. "Als wij wat voorstellen, dan horen wij heel lang niets." :aldus de wethouder. De subsidie voor de bouw van de Tweede Heul is door de provincie gegeven op voorwaarde dat die op 1 april dit jaar gereed voor gebruik is. De gemeente heeft aan haar verplichtingen voldaan. ASR heeft aan hun deel van de bouw nog niets gedaan, waardoor de subsidie in gevaar komt.
In de brief van gisteren stelde ASR aan Wijdemeren voor dat de gemeente nu voor eigen rekening de Tweede Heul afbouwt en misschien later die kosten, vijf en een halve ton van ASR terugkrijgt. Het ultimatum van ASR loopt 21 januari af. Dat was de aanleiding voor de wethouder om de commissie te vragen nu al een mening te geven over de situatie. Hetgeen gebeurde.
De commissieleden waren snel klaar met hun oordeel. Felix Flameling (GL): "Dit kan absoluut niet." Daarmee vertolkte hij de mening van alle commissieleden. DB raadslid Co de Kloet had er na alle Loosdrechtse perikelen deze avond even genoeg van. "Ik kan er allemaal geen touw meer aan vast knopen met al die Loosdrechtse projecten waar we nu al jaren mee bezig zijn." |