Anton Cruysheer en zijn echtgenote vragen de Raad van State om het bestemmingsplan van de kern van Nederhorst te vernietigen.
Het was lang stil rond de Voorstraat in Nederhorst den Berg. Daar staat nog steeds het voormalige gemeentehuis van Nederhorst den Berg. Op een warme zomeravond op 28 juni 2004 presenteerde wethouder Wim Neef samen met de bouwer en de projectontwikkelaar het eerste plan voor sloop van het gemeentehuis en de bouw van een appartementencomplex op die plaats.
Wethouder Neef presenteert de eerste plannen.
1251 handtekeningen
De WWK kopte "Massief verzet tegen Nieuwbouw". Wethouder Neef sprak uw redacteur daarop aan. Er was die avond volgens hem geen sprake van massief verzet. De hele zaal in het Spieghelhuis was tevreden met het door hem gepresenteerde plan, behalve een heel klein groepje dat die avond van zich liet horen. Hoe anders was de werkelijkheid. In september 2010 werden 1251 handtekeningen verzameld tegen de nieuwbouw. Tien dagen later gaf DB raadslid Co de Kloet zijn volle steun aan het verzet van de bewoners, die zich inmiddels hadden gegroepeerd in de "Singelgroep". In december 2010 werd er nogmaals fors bezwaar aangetekend door de bewoners.
Hartje zomer. Circa vijftig man kwamen naar het Spieghelhuis.
Geen cultureel centrum
In de eerste helft van vorig jaar leek het er even op dat het gemeentehuis gebruikt zou gaan worden als cultureel en sociaal wijkcentrum in plaats van de (vandaag opgeleverde) Spot. De bewoners stelden zich achter dat plan, dat getrokken werd door wethouder Joost Boermans (D66), daarin gesteund door de beide DB wethouders. Het leidde zelfs tot een scheuring in het college. Wethouder Gerard Abrahamse (VVD) vond de financiële risico's te groot. Op 4 maart 2011 legde de projectontwikkelaar zijn claim op tafel indien de gemeente de afspraken met hem zou schenden en nieuwbouw aan de Voorstraat afblazen. Het zou ruim 1,7 miljoen euro gaan kosten. De plannen voor behoud van de Voorstraat smolten als sneeuw voor de zon voor dat geldelijke geweld.
Raad van State moet oordelen
In de G&E van gisteren meldde die krant dat Anton Cruysheer, lid van de Singelgroep, zich tot de Raad van State heeft gewend met het verzoek om met spoed het bestemmingsplan ongeldig te verklaren waarin plaats is voor de nieuwbouw aan de Voorstraat. De argumenten die Cruysheer hanteert zijn nog dezelfde als zes jaar geleden. Te hoge bebouwing, aantasting van het karakter van de Voorstraat, inkijk vanuit de appartementen in zijn tuin en huis. De gemeente bestrijdt die visie. Er komen elf appartementen en vijf grondgebonden woningen. De hoogte is beperkt tot 12 meter, lager dan is toegestaan. Ook zal er volgens de gemeente geen parkeerprobleem ontstaan.
Dossier Voorstraat Nederhorst |